PolitikaPreporučeno

Turska: ciljevi su osvojeni; Kurdi: napad na zatvor s pripadnicima IS-a ‘riskira katastrofu’

Turska tvrdi da je u četvrtak, drugog dana vojne operacije na sirijskom teritoriju, osvojila zacrtane ciljeve, dok kurdska milicija upozorava da napadi na zatvorske kampove u kojima se čuvaju zločinci Islamske države prijete “katastrofom”.

>>>Zračni i artiljerijski napadi otvorili tursku vojnu akciju u Siriji: livestream s granice

Američki predsjednik Donald Trump, čija je odluka o povlačenju američke vojske iz regije otvorila put operaciji, istovremeno nastavlja trpjeti kritiku zbog izdaje kurdskih saveznika, lojalnih boraca protiv Islamske države, uključujući oštre osuda iz republikanskih redova. Primjerice, Trumpu izrazito blizak republikanski senator Lindsey Graham kaže da će izdaja Kurda biti “najveća pogreška njegova predsjedanja.”

Turska kršenje sirijskog suvereniteta pravda uspostavom “sigurne zone” u koju bi se vratili milijuni sirijskih izbjeglica, no svjetske sile izražavaju bojazan da bi akcija mogla narušiti krhku stabilnost i produbiti sukob.

“Zacrtani ciljevi osvojeni”

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije u četvrtak javljaju da su turske snage raketirale zatvor u kojem se nalaze “najopasniji kriminalci s više od 60 nacionalnosti” i da napadi na zatvore i zatvoreničke kampove mogu rezultirati “katastrofom”. Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom na teritoriju drže tisuće boraca Islamske države i desetke tisuća njihove rodbine, navodi Reuters.

Turska vojska tvrdi da je u artiljerijskim i zračnim napadima dosad pogodila 181 cilj. Jedan od zračnih napada je udario na zatvor s pripadnicima IS-a.

Turska kroz različite izvore javlja da je vojna operacija uspješna. “Naši herojski komandosi koji sudjeluju u operaciji ‘Proljeće mira’ nastavljaju napredovati istočno od (rijeke) Eufrata,” piše u objavi Ministarstva obrane na Twitteru. “Zacrtani ciljevi su osvojeni,” dodano je kasnije na vremenskoj crti.

CNN Turk je kroz noć kamerama uhvatio dizalice u uklanjanju betonskih blokova s graničnog zida i turske komandose u blizini barijere. Svjedoci govore da je iz turskog pograničnog grada Akcakale prema sirijskom Tel Abyadu krenulo oko 10 turskih vojnih oklopnih vozila, 30 vozila sa sirijskim pobunjenicima i brojni pick-up kamioni s protuzrakoplovnim topovima. Razmještanju je prethodio “volej raketa”, rekao je izvor za Reuters.

Turske snage su artiljerijom udarile i ciljeve u blizini sirijskog grada Ral al Aina, odakle je stigao odgovor SDF-a.

Turska vojska tvrdi da je u artiljerijskim i zračnim napadima dosad pogodila 181 cilj. Jedan od zračnih napada je udario na zatvor s pripadnicima IS-a.

Direktor za komunikacije turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u članku objavljenom neposredno prije napada piše da se američki predsjednik Donald Trump složio s turskim preuzimanjem vodstva u međunarodnoj kampanji protiv Islamske države. Fahrettin Altun je napisao da je u turskom interesu “sačuvati što su postigle Sjedinjene Države”.

U zračnim napadima ubijeno najmanje pet civila

Turska je operaciju započela kroz četiri žarišne točke, dvije usmjerene na sirijski grad Tel Abyad i dvije čiji je cilj Ras al Ain smješten dublje na istoku. SDF navodi da su u zračnim napadima ubijena pet civila i tri njihova borca. Ljudi iz Ras al Aina masovno bježe prema Hasaka provinciji koju drži SDF.

Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska su zbog najavljene vojne operacija koja je zahvaljujući neočekivanoj odluci o povlačenju stigla “iznenada” danas zatražile izvanredan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Arapska liga i njezinih 28 članica izvanredan summit najavljuje za subotu.

Sirijski Kurdi su godinama bili glavni saveznici Britanaca i Amerikanaca u borbi protiv “Daesha”. Oni su odigrali ključnu ulogu u osvajanju teritorija Islamske države i danas drže najveći dio Sirije izvan ruku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

>>>Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

Europska komisija je u četvrtak oko podneva od Turske zatražila da odmah prekine vojnu akciju i poručila da “sigurna zona” neće biti financirana europskim novcem.