PolitikaPreporučeno

Turska invazija ‘strateška katastrofa’ za SAD, pobjeda za al-Asada i Putina

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je Tursku udario sankcijama zatraživši prekid vojne akcije na sjeveroistoku Sirije koji se hitro pretvara u najveću aktualnu bojišnicu svijeta.

>>>Turska vojna operacija u Siriji

“Sjedinjene Američke Države neće jednostavno tolerirati daljnju invaziju u Siriji. Mi Tursku pozivamo da odstupi, prekine nasilje i dođe za pregovarački stol,” rekao je potpredsjednik Mike Pence novinarima.

Administracija je uz poziv na prekid vatre najavila vraćanje visokih carina na turski čelik i bez odgađanja obustavila pregovore o trgovinskom sporazumu vrijednom 100 milijardi dolara.

Trump je prekid vatre i primirje zatražio u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Tayyip Erdoğanom.

Demokrati kažu da potez stiže prekasno i traži premalo. “Najava sankcija protiv Turske nije ni blizu onom što je nužno da bi se preokrenula humanitarna katastrofa,” rekla je demokratska veteranka i predsjednica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi.

Velika pobjeda za al-Asada, Rusiju

Washington je u nedjelju najavio totalno povlačenje sa sjevera Sirije nakon čega su Kurdi zatražili pomoć sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koji uživa podršku Rusije. Reuters javlja da je sirijska vojska u ponedjeljak iskoristila povlačenje Amerikanaca i kroz brzo razmještanje zauzela veliko područje te se sprema odgovoriti na tursku invaziju duž nove bojišnice dugačke stotinama kilometara.

Lider senatske republikanske većine Mitch McConnell, inače zdušni pobornik predsjednika Trumpa, u ponedjeljak se pridružio kritičarima koji drže da su blagoslov turske invazije i “izdaja” kurdskih saveznika zasad najveći geopolitički promašaji aktualne američke administracije.

McConnell je ocijenio kako američko povlačenje sa sjevera Sirije predstavlja “pozivnicu za preporod” Islamske države. “Takvo povlačenje bi također stvorilo vakuum moći u Siriji koje će iskoristiti Iran i Rusija, što je katastrofalan ishod za strateške interese Sjedinjenih Država,” rekao je prema citatu Reutersa.

>>>Kurdi postigli sporazum s Damaskom, sirijska vojska ulazi na bojišnicu

Turska tvrdi da je vojna operacija usmjerena na uspostavljanje “sigurne zone” istočno od rijeke Eufrat u koju bi se premjestile sirijske izbjeglice, dok s granice uklanja prisutnost kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) ključne sastavnice Sirijskih demokratskih snaga koje su odano služile SAD-u u borbi protiv Islamske države.

Ankara YPG klasificira kao terorističku organizaciju povezanu s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.