PolitikaPreporučeno

Turska zaustavila vojnu akciju u Siriji na 5 dana, proglasila ‘totalnu pobjedu’

Turska je u četvrtak na pet dana zaustavila ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi se kurdske snage mogle povući iz zacrtane pogranične “slobodne zone” duboke do 30 kilometara.

Primirje je pozdravila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok je Ankara proglasila “totalnu pobjedu”.

Trump je rekao da će dogovor postignut nakon razgovora potpredsjednika Mike Pencea s turskom dužnosnicima spasiti “milijune života”. “Sigurnu zonu će primarno osiguravati turske vojne snage,” navodi se u zajedničkoj izjavi prema kojoj će Washington i Ankara surađivati na rješavanju pitanja boraca Islamske države i njihovih obitelji.

>>>Turska vojna operacija u Siriji

Reuters piše da sporazum u suštini implementira sve ciljeve koje je zacrtala Turska i uspostavlja pogranični pojas dubok između 20 i 30 kilometara iz kojeg će se povući kurdske snage. Mi smo iz razgovora izašli “s točno onim što smo željeli,” rekao je neimenovani turski dužnosnik.

U petak je još uvijek nejasno kako će uvjete primirja interpretirati i u kojoj mjeri poštivati Sirijske demokratske snage čija je glavna sastavnica kurdska Jedinica narodne obrane (YPG) od Ankare označena kao teroristička organizacija.

Zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani je za Rohani TV rekao da će njegove snage prihvatiti sporazum o prekidu vatre na sjeveru Sirije isključivo na pograničnom području između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada koji su fokalna točka invazije.

>>>‘Nemoj biti vrag, niti budala’, napisao je Trump Erdoganu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kaže da je jedina svrha “pauze” dopustiti kurdskim borcima da se povuku. “Kurdski borci će biti prisiljeni predati svoje teško naoružanje i njihove će pozicije biti uništene,” rekao je. “Kad teroristički elementi u potpunosti napuste slobodnu zonu, mi možemo zaustaviti operaciju.”

Američki senatori s obje strane političkog spektra u četvrtak nisu pokazali oduševljenje postignutim sporazumom ponavljajući gledište da je Trump, prije svega, trebao spriječiti invaziju. Shodno navedenom, nastavljen je postupak uvođenja novih sankcija Turskoj, izvještava Reuters.