Politika

Turske snage ‘uskoro’ prelaze sirijsku granicu: komunikator

Turske snage će zajedno s pobunjenim sirijskim saveznicima “uskoro” prijeći sirijsku granicu, izjavio je u srijedu ujutro turski dužnosnik nakon što je iznenadno povlačenje američke vojske iz regije otvorilo put uspostavljanju “sigurne zone”.

>>>Zračni i artiljerijski napadi otvorili tursku vojnu akciju u Siriji: livestream s granice

Reuters je u utorak javio da su vojne akcije već u tijeku i da su bombardirani položaji duž sirijsko-iračke granice kako bi se odsjekla potencijalna ruta za jačanje kurdskih snaga.

“Turska na sjeveroistoku Sirije nema drugih ambicija osim neutralizirati dugostojeću prijetnju turskim građanima i osloboditi lokalnu populaciju od jarma naoružanih razbojnika.”

Fahrettin Altun

Ankara je najavila vojnu akciju s ciljem uspostavljanja “sigurne zone” na sirijskom tlu u koju bi se premjestili milijuni izbjeglica iz Turske i EU-a.

>>>Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

Naciljano područje istočno od Eufrata kontroliraju kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) čiji su borci sve do “izdaje” američkog predsjednika Donalda Trumpa služili američkoj i britanskoj vojsci u borbi protiv Islamske države. Turska je YPG klasificirala kao terorističku organizaciju i vjeruje da će preseljenje velikog broja nekurdskih Sirijaca pomoći u razvodnjavanju sigurnosne i nacionalne prijetnje, navodi Reuters.

Fahrettin Altun, direktor za komunikacije turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana, kaže da borci YPG-a mogu prebjeći ili će ih Ankara “spriječiti u remećenju” turske borbe protiv militanata Islamske države.

“Turska će vojska, zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom, uskoro prijeći tursko-sirijsku granicu,” najavio je Altun u kolumni za Washington Post i na Twitteru. “Turska na sjeveroistoku Sirije nema drugih ambicija osim neutralizirati dugostojeću prijetnju turskim građanima i osloboditi lokalnu populaciju od jarma naoružanih razbojnika.”

Reuters piše da će u ofenzivi sudjelovati oko 14 tisuća turskih vojnika i sirijskih pobunjenika. Svjedoci su u srijedu ujutro zabilježili dolazak velikog konvoja sa sirijskim borcima i kamionima krcatima opremom u pogranični grad Akcakale gdje su razmještene haubice usmjerene prema sirijskom Tel Abyadu.

Sustavi za lansiranje raketa su uočeni i kod Suruca, oko 60 kilometara zapadno od Akcakale i nasuprot sirijskom gradu Kobaniju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je rekao da “sirijski teritorijalni integritet mora biti sačuvan”.