Biznis i ekonomija

Turskoj prijete sankcije zbog bušenja nafte u isključivom gospodarskom pojasu Cipra

Cipar; Foto: Ludwig Bickel

Europska unija zaoštrila je kritike na račun Turske zbog “nezakonitog” bušenja u potrazi za naftom i plinom u blizini Cipra, nagovijestivši da bi Ankari mogla uvesti sankcije.

Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Mediteranu potaknulo je grozničavu utrku za eksploatacijom energenata skrivenih u podmorju ali i spor između Turske i Cipra, članice Europske unije, koji također namjerava intenzivirati aktivnosti bušenja.

Turska je poslala dva broda u potragu za ugljikovodicima blizu obale Cipra, na što je Bruxelles ponovo odgovorio oštrom kritikom “nezakonitih aktivnosti bušenja”.

Odnosi između Turske i EU su napeti no EU snažno ovisi o spremnosti Turske da joj bude partner u sigurnosnoj politici, napose da nastavi zadržavati migrantski val koji preko Turske stiže s istoka.

Na summitu u Bruxellesu čelnici zemalja i vlada članica Europske unije izrazili su “nezadovoljstvo činjenicom da Turska još nije odgovorila na opetovane pozive EU-a da obustavi takve aktivnosti”.

>>>Erdogan ‘odlučan’ smanjiti kamatne stope u bankovnom sustavu

Vlade zemalja EU-a zatražile su ovog tjedna od Europske komisije da pripremi “odgovarajuće mjere” kojima bi se odgovorilo Turskoj. U četvrtak europski su čelnici otišli i korak dalje, zaprijetivši sankcijama fizičkim i pravnim osobama koje sudjeluju u bušenju.

“Europsko vijeće složilo se da se Komisiju i EEAS (službu za vanjske poslove EU-a) pozove da odmah podastru moguće odgovarajuće mjere, uključujući i one ciljane”, istaknuli su.

“EU će i dalje pozorno pratiti stanje i spreman je primjereno odgovoriti, u punoj solidarnosti sa Ciprom.”

Ankara tvrdi da su njezini potezi u skladu s međunarodnim zakonima i da se bušenje provodi u turskom kontinentalnom pojasu.

Prijetnja vetom

Pitanje bušenja u potrazi za naftom i plinom zaiskrilo je u ponedjeljak na paneuropskom ministarskom sastanku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Cipar je skupu zaprijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Diplomati su kazali da Cipar traži oštriju prijetnju ako Ankara ne posluša te bi EU mogao službeno prekinuti razgovore o carinskoj uniji s Turskom s kojom treba sklopiti sporazum o ukidanju viza za turske državljane koji putuju EU , kao i to da bi mogla prekinuti financiranje Turske, inače ključne članice NATO-a.

EU je službeno prekinuo pregovore o članstvu s Turskom počete još 2005., nezadovoljan represijom koju provodi predsjednik Recep Tayip Erdogan nakon neuspjela državnog udara 2016.

(Grabancijaš/Hina)