Politika

Tusk ‘do daljnjeg’ produljio suspenziju Fidezsa u EPP-u  

Donald Tusk; Foto: Mateusz Slodkowski/EP

Europska pučka stranka (EPP) odlučila je do daljnjega produljiti suspenziju mađarske vladajuće stranke Fidesz.

Na svojoj godišnjoj političkoj skupštini, koja se održava u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, čelnici EPP-a, najsnažnije grupacije u Europskom parlamentu, podržali su predsjednika EPP-a Donalda Tuska da se suspenzija iz ožujka prošle godine produlji do daljnjega.

“Mišljenje većine u našoj političkoj obitelji vrlo je jasno: nema dovoljnog napretka u Budimpešti, nema vidljivih promjena kada je riječ o demokratskim standardima, vladavini prava i slobodi govora”, rekao je Tusk u ponedjeljak navečer.

“Ako se situacija ne promijeni ne vidim kako bi se Fidesz mogao vratiti u našu obitelj barem dok sam ja predsjednik EPP-a,”

Donald Tusk

>>>Komisija o metodologiji pristupnih pregovora, europski pučani o Orbanovom Fideszu: EU brifing

Na skupštini nije ni bilo glasanja jer nitko nema većinu, ni oni koji su za izbacivanje Fidesza iz EPP-a, ni oni koji se protive.

“Ako se situacija ne promijeni ne vidim kako bi se Fidesz mogao vratiti u našu obitelj barem dok sam ja predsjednik EPP-a”, rekao je Tusk na političkoj skupštini.

Tusk je predložio održavanje izvanrednog kongresa EPP-a na kojem se ne bi razgovaralo o Fideszu, nego o mjestu te grupacije na političkom spektru i novim političkim izazovima za tu stranku.

>>>Orban: Europski pučani odlutali ulijevo, ako ne promijene smjer nova inicijativa

Tusk je rekao da skidanje suspenzije Fideszu nije stvar pregovora. “Neću pregovarati ni o kakvom kompromisu o našim vrijednostima. Ukidanje suspenzije ovisi o mogućim promjenama u Budimpešti i o promjeni politike Fidesza”, dodao je Tusk.

EPP je u ožujku prošle godine suspendirao Fidesz, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

“Vladavina prava”

Europski parlament je u rujnu 2018. usvojio inicijativu da se protiv Mađarske otvori postupak u okviru članka 7. koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a. U izvješću za koji je glasovala i većina zastupnika EPP-a, kaže se da Mađarska krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija, da je ugroženo funkcioniranje izbornog i ustavnog sustava, neovisnost sudstva i prava sudaca, borba protiv korupcije, privatnost i zaštita podataka, sloboda izražavanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti, sloboda okupljanja, pravo na jednako postupanje, prava manjina, uključujući Rome i Židove, i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica i ekonomska i socijalna prava.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

>>>Komisija tužila Mađarsku zbog kriminalizacije pomoći azilantima

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana vodila je u proljeće prošle godine uoči izbora za Europski parlament kampanju protiv EU-a, postavivši, između ostaloga, plakate na kojima je tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku. Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje Fidesza, a na sastanku u ožujku prošle godine postignut je kompromis, za koji je glasao i  Viktor Orban, da se članstvo Fidesza u EPP-u suspendira.

>>>Juncker: Orban je uvijek bio heroj

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Kompromis je također uključivao i osnivanje odbora za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete da prestane s kampanjom protiv Bruxellesa, ispriča se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

>>>Soros otvorio novu sjedište CEU-a u Beču, prisegnuo nastavak borbe za akademske slobode u Mađarskoj

Odbor čine trojica bivših visokih dužnosnika, bivši belgijski premijer i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering.  Međutim, prema informacijama koje su procurile, nema suglasnosti ni među njima trojicom. Van Rompuy bi izbacio Fidesz, Schuessel bi ga ostavio, a Poettering je za neko srednje rješenje.