Politika

Tusk: politika u Poljskoj poprima značajke unutarnjeg rata

Donald Tusk; Foto: Etienne Ansotte

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u petak u Varšavi poljske političke vođe da poštuju ustav, uslijed nagađanja da će se možda vratiti domaćoj politici kada mu istekne europski mandat.

Bivši poljski premijer i vođa oporbene stranke Građanska platforma kritizirao je političke vođe da slave ustav jednom godišnje, a ne poštuju ga svaki drugi dan u svom govoru u povodu obilježavanja dana donošenja ustava.

“Poljska nije bolesnik Europe”, poručio je Tusk okupljenima na varšavskom sveučilištu. “Ne bi se smjelo događati da oni koji imaju moć jednom godišnje slave ustav, a ne poštuju ga na dnevnoj bazi”, dodao je,

“Ne bi se smjelo događati da oni koji imaju moć jednom godišnje slave ustav, a ne poštuju ga na dnevnoj bazi”,

DONALD TUSK

Postoje nagađanja oko Tuskove budućnosti kada napusti svoju poziciju u Europskom vijeću i o Poljskoj u kojoj se trebaju održati parlamentarni izbori u jesen te predsjednički izbori sredinom 2020.

Tusk nije u petak najavio povratak na poljsku političku scenu.

Kritizirao je političke podjele u svojoj zemlji rekavši: “Danas, osobito u našoj zemlji, politika poprima značajke unutarnjeg rata.”

>>>Juncker: povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom ‘neprihvatljivo’

Tusk je održao govor prije izbora za Europski parlament krajem svibnja na kojima se očekuje uspjeh populističkih stranaka.

Europska unija je pokrenula zakonodavnu proceduru protiv Poljske zbog promjena u sudstvu koje je inicirala vladajuća nacionalistička stranka, a za koju europski dužnosnici tvrde da ugrožava demokratsku podjelu vlasti i vladavinu prava.