Tech

Twitter je spreman prihvatiti ponudu šampiona slobode govora, Elona Muska

Twitter Inc je spreman prihvatiti “zadnju i najbolju” ponudu trenutačno najbogatijeg čovjeka svijeta i samoproglašenog apsolutista slobode govora Elona Muska, rekli su u ponedjeljak ljudi upoznati s promišljanjem uprave tog mikrobloga za emisiju kratkih misli i informacija.

>>>Saudijski princ odbacio ponudu Muska za preuzimanje Twittera u epohalnoj borbi za slobodu govora

Musk je početkom travnja u podnesku američkim regulatorima otkrio posjed 2.9 milijardi dolara dionica Twittera te potom objavio nakanu o njegovom preuzimanju i povlačenju s burze za 43 milijarde dolara u gotovini.

Osobni shopping

Reuters od izvora u upravi kompanije doznaje da bi Twitter tijekom dana mogao potvrditi dogovor, po cijeni od 54.20 dolara po dionici i nakon što transakciju preporuči malim i velikim dioničarima. Agencija ističe mogućnost da preuzimanje propadne u zadnjem trenutku.

Forbes istovremeno javlja da Musk s upravom pregovora osobno, nevezano uz svoju ostale uloge u tvrtkama Tesla, SpaceX ili Boring.

>>>Neto dobit Tesle skočila za 760%, YoY | Q4 rezultati

Twitter u dosadašnjim pregovorima nije osigurao takozvanu “idi u kupovinu” odredbu koja bi omogućila da po preuzimanju traži nove ponude, no ostao bi slobodan u prihvaćanju novih ponuda uz novčano obeštećenje Muska.

Dionice Twittera po otvaranju burzi bilježe fluktuaciju rasta za oko 4% i kotiraju oko 51 dolara.

Platforma istinski slobodnog govora

Musk, gorljiv korisnik mikrobloga čije objave trenutačno prati 83.3 milijuna korisnika, kaže da Twitter želi povući s javnih burzi, omogućiti njegov rast i preobražaj u istinsku platformu slobodnog govora.

>>>Komisija želi definirati, kriminalizirati ‘govor mržnje’

On je također izrazio želju za odmjeravanje s trolovima, predložio izmjenu uvjeta pretplate i smanjenje njezine cijene kao i zabranu oglašavanja.

Kao veliki pobornik kriptovaluta, izrazio je i poriv za njihovom primjenom u transakcijama povezanima s društvenom mrežom, uključujući novčić dogecoin čiji je uspon u kriptosvemiru započeo kao šala, a kojem je osobito naklonjen.

Društveni imperativ

Musk drži da aktualni lideri Twittera nemaju kapacitet za podizanje vrijednosti dionice na razinu njegove ponude, ali nije sugerirao njihovu smjenu.

“Tvrtka neće ni napredovati ni služiti svojem društvenom imperativu u svojem sadašnjem obliku”, napisao je prošlog tjedna u pismu ponude.

>>>Merkel osudila trajni ‘ban’ Trumpa, Twitter

Dogovor, ukoliko bude postignut, stiže četiri dana nakon što je Musk objavio da je osigurao novac za preuzimanje.

Činjenica da je novac uistinu “na stolu” naizgled je prenula pojedine velike i druge dioničare koji su od kompanije zatražili da ne propusti priliku, izvijestio je u nedjelju Reuters.

“Jedina i konačna ponuda”

Prodaja bi predstavljala i prihvaćanje gledišta da aktualni glavni izvršni direktor Parag Agrawal koji je tu ulogu krajem studenoga preuzeo od suosnivača Twittera, Jacka Dorseya, nije uspio u najavljenoj i očekivanoj monetizaciji.

Dionica je od njegova ustoličenja pala za oko 10%.

>>>Prihodi TikToka od oglašavanja u 2022. veći od združenih prihoda Twittera i Snapchata | izvješće

Musk je planove o preuzimanju Twittera otkrio 14. travnja uz podršku najvećih zajmodavaca Wall Streeta, s izuzetkom onih koji savjetuju aktualnu upravu.

Njegova strategija pregovora – dostava jedne i konačne ponude – nalikuje strategiji drugog slavnog milijardera, “proroka iz Omahe” Warrena Buffetta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Twitter je spreman prihvatiti ponudu šampiona slobode govora, Elona Muska 25/04/2022 […]

  2. […] >>>Twitter je spreman prihvatiti ponudu šampiona slobode govora, Elona Muska […]

  3. […] je trenutačno u postupku akvizicije mikro-bloga Twitter u koji je krenuo jer vjeruje da je “slobodni govor temelj funkcionalne demokracije.” On je ovog mjeseca u jednoj od objava napisao da je “sunčeva svjetlost najbolji […]

Comments are closed.