PolitikaPreporučeno

Twitter proglašenje ‘klimatske krize’ EP-a dočekao sa sumnjom, kritikom – sprdnjom

Ilustracija: Myriam Zilles

Ako niste pratili, a niste jer imate većih briga, europska klimatska kriza je buknula paralelno s migrantskom u 2015. godini kad su europski mediji, umjesto da javljaju o građanskom nezadovoljstvu izazvanom masovnim priljevom izbjeglica i ekonomskih migranata, počeli javljati o masovnim “klimatskim prosvjedima” školske djece u zemljama poput Belgije, Njemačke, Švedske, Danske ili Nizozemske, gdje životni standard dopušta dokolicu.

>>>Nature povukao utjecajnu i alarmantnu studiju o zagrijavanju mora

Bilo je to tipično preusmjeravanje pažnje s gorućeg problema na gorući problem uz svesrdnu pomoć paneuropskih političara, osobito liberala, federalista i Nijemaca koji su tada, za razliku od danas, očajnički tražili frišku i jeftinu radnu snagu koja čini okosnicu konkurentnosti najvećeg europskog gospodarstva.

Europski političari otad, kroz javne kampanje, animiranje i uznemiravanje dječice u školama, nastavljaju inzistirati na klimatskoj krizi koja ima realni potencijal da EU usmjeri prema gospodarskoj i društvenoj tranziciji u bolju budućnost.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

Naše je gledište da bi ljudi opravdano zabrinuti za okoliš ili generalno stanje europske ekonomije takvu tranziciju prihvatili i bez deklaracije usuda za kojom je jučer posegnuo Europski parlament proglasivši “klimatsku krizu”. Poput japanskih političara, mi držimo da bi kampanja bila uspješnija kad bi se temeljila na seksi i cool pitchevima umjesto na neposrednom doomu za koji se sa sigurnošću jedino može reći da u ovom trenu nije utemeljen na znanstvenom konsenzusu.

>>>Borba protiv klimatskih promjena mora biti seksi, cool: japanski ministar

U navedenom kontekstu, promotrite s nama na trenutak rezultate objave “klimatske krize” na Twitteru Europskog parlamenta koji ima 613.3 tisuće sljedbenika. Rezolucija je tamo, u trenutku pisanja teksta, zabilježila ukupno 160 retvitova, 248 lajkova i 33 komentara, uključujući naš.

Od 33 komentara, nekolicina je ispisana u znak više nego manje indirektne podrške, jedan (naš) je komentar postojećih komentara, dok su svi ostali negativni i/ili gnjevni.

>>>Ljutiti Londonci skidali ‘pobunjenike protiv izumiranja’ s krova vlaka: VIDEO

EP je tako, barem na Twitteru, dobio konkretan i izravan feedback o klimatskoj krizi koju pokušava stvoriti. Dio komentatora zastupnike optužuje da sudjeluju u spletkama. Dio propitkuje znanstvenu utemeljenost tvrdnji i dugoročnih projekcija koje sežu do 2100. godine. Dio traži da EP prestane štetiti okolišu kroz zasjedanja u dva grada što košta pun kufer CO2 iliti novca, dio povlači paralele sa sovjetskom propagandom… Uostalom, eto vam ovdje par primjera, for the fun of it: