Biznis i ekonomijaPreporučeno

U 17 sati počinje guštanje i opuštanje na fešti dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu | FOTO

Tradicionalni eno-gastro festival “Dani Dalmatinskog pršuta i vina” održat će se u Vrgorcu od 31. svibnja do 2. lipnja, a kako ističu organizatori, riječ je o najvažnijoj manifestaciji u tome kraju koja Vrgorac stavlja na kartu najpoznatijih gastronomskih festivala u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

“Festival na jednom mjestu donosi ono najbolje što vrgorački kraj može ponuditi. Otvara se 31. svibnja u 17 sati, a održat će se u impozantnom ambijentu Gradskoga parka Vrgorca, jednog od najljepših parkova Dalmacije. Trodnevna manifestacija posjetiteljima će ponuditi obilje zabave i gastronomskih užitaka te još jednom podsjetiti na razloge zbog kojih je Vrgorac i službeno proglašen Gradom Dalmatinskog pršuta i vina”, ističe se u priopćenju Turističke zajednice grada Vrgorca.

Najvažnija manifestacija vrgoračkog kraja

Direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca Željka Opačak istaknula je kako Vrgorac i ove godine raširenih ruku dočekuje sve ljubitelje vrhunskoga pršuta, iznimnih vina i odlične zabave na najvažnijoj manifestaciji vrgorački kraj, koja Vrgorac stavlja na kartu najpoznatijih gastronomskih festivala u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

Poručila je kako su “Dani Dalmatinskoga pršuta i vina” izvrsna prilika za uživanje u našim lokalnim običajima, zamamnim mirisima i okusima te odličnim koncertima koji će na najbolji mogući način zatvoriti svaki dan manifestacije.

Podsjetnik na prošlogodišnju feštu; Foto: daniprsutaivina.com

Kako je rekla Opačak, Vrgorac će ovaj vikend postati idealna destinacija za odmor, opuštanje i guštanje.

Istaknula je kako je vrgoračka regija u mnogočemu specifična, a njezini stanovnici se osobito ponose svojim gastronomskim uspješnicama – sočnim jagodama, vrhunskim pršutom i posebnim vinima. Iz Vrgorca i okolice dolazi više od polovice ukupno uzgojenih jagoda u Hrvatskoj, a s više od 13 milijuna zasađenih čokota loze plodno Vrgorsko polje je najveće vinogorje u Hrvatskoj.

Revitalizacija autohtonih sorti

Dario Gašpar, suvlasnik Vinarije Gašpar iz Umčana nedaleko Vrgorca, rekao je da je njihov kraj jedinstven po tome što obiluje autohtonim sortama od kojih su neke gotovo iščezle, no ponovno su revitalizirane zahvaljujući velikoj ljubavi prema njihovu zavičaju i ponosu na sve ono što imaju.

Foto: daniprsutaivina.com

“Danas je pozornost priznatih sommeliera usmjerena na Vrgorac i okolicu, a naše se sorte Zlatarica vrgorska, Trnak i Plavka poštuju i cijene te dobivaju važna mjesta na vinskim kartama. U njihovu će se posebnost i kvalitetu moći uvjeriti i posjetitelji ‘Dana Dalmatinskog pršuta i vina’, a mi vinari jedva čekamo da ih ugostimo”, poručio je Gašpar.

Najveća pršutana jugoistočne Europe

U Vrgorcu se nalazi i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi iz koje na hrvatske stolove stiže više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta.

“Dalmatinski pršut omiljena je delicija u cijeloj Hrvatskoj, a ‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’ izvrsna su prilika da građane dodatno educiramo te ih potaknemo da u njemu uživaju još češće. Posebnost dalmatinskoga pršuta, zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, jest u tradicionalnom i prirodnom procesu proizvodnje bez dodanih konzervansa i aditiva, soljenju morskom soli te sušenju i zrenju u razdoblju od najmanje godinu dana. Vještina njegove proizvodnje dio je dalmatinske tradicije i moramo je očuvati, a ova je manifestacija jedan od načina kojima podsjećamo na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomskoj ponudi Hrvatske“, poručio je predsjednik Klastera hrvatskoga pršuta Darko Markotić.

Bogat zabavni program

“Dani Dalmatinskog pršuta i vina” počinju 31. svibnja u 17 sati podizanjem zastave grada Vrgorca. Svake večeri za posjetitelje će biti organiziran bogat zabavni program, a moći će i kušati dalmatinski pršut i ostale tradicionalne suhomesnate delicije, autohtona vina vrgoračkoga kraja i brojne druge domaće proizvode više od 40 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podsjetnik na prošlogodišnju feštu; Foto: daniprsutaivina.com

Tijekom kulinarskog showa “Mediteranska kuhinja na vrgorskom pjatu” vrhunski će chefovi iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) Rene van Sevenant, Marija Lulić, Željko Neven Bremec te već tradicionalna kulinarska zvijezda manifestacije, legendarni Stevo Karapandža, spajati okuse Vrgorca u vrhunske gastronomske kreacije.

Izložba “Vrgorska poljoprivreda nekad”

Na izložbi “Vrgorska poljoprivreda nekad” u Galeriji Društva prijatelja vrgoračke starine posjetitelji će moći razgledati povijesne fotografije koje prikazuju najrazličitije poljoprivredne djelatnosti u Vrgoračkoj krajini kroz minulo 20 stoljeće. Na samoj fešti očekuju ih i nagradne igre te folklorni i zabavni program, a svaka će večer završiti koncertom. Za dobru zabavu 31. svibnja pobrinut će se Zorica Kondža, 1. lipnja Neno Belan i Fiumensi, a 2. lipnja Vanna.

Podsjetnik na prošlogodišnju feštu; Foto: daniprsutaivina.com

U petak, 31. svibnja u 17,30 sati bit će priređena panel-rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, a u subotu, 1. lipnja, u 10 sati bit će predstavljen projekt revitalizacije autohtonih sorti Zlatarica vrgorska i Trnak u kušaonici Vinarije Pilač, u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Dani Dalmatinskog pršuta i vina” održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te od ove godine i pokroviteljstvom Grada Zagreba.