Biznis i ekonomija

U 2020. rekordno velik negativan jaz BDP-a | HNB

Hrvatska narodna banka bilježi da je u 2020. godini u Hrvatskoj ostvaren rekordno velik negativan jaz BDP-a (razlika između stvarnoga i potencijalnoga bruto domaćeg proizvoda) u iznosu od 4,8% potencijalnog BDP-a.

Rezultati istraživačkog rada “Pandemijski izazov: kako razdvojiti šok ponude i šok potražnje u uvjetima bolesti COVID-19” autorica Lovorke Grgurić, Ozane Nadoveza Jelić i Nine Pavić iz Direkcije za modeliranje HNB-a pokazuju da je potencijalni BDP u 2020. godini privremeno pao za oko 1,6%.

Makroekonomski šok izazvan pandemijom bolesti COVID-19 rezultirao je godišnjom stopom pada BDP-a od rekordnih 8,1% u 2020. godini.

Na sažimanje je ponajviše utjecao snažan pad TFP-a (ukupne faktorske produktivnosti) izazvan pandemijom. Njegov je negativan doprinos procijenjen na 2,8%.

“Unatoč značajnom padu potencijalnog BDP-a u 2020. godini, otvoren je rekordno velik negativan jaz BDP-a u Hrvatskoj u iznosu od 4,8%. Takva procjena implicira da je otprilike 40% ukupnog pada BDP-a u 2020. godini moguće objasniti šokom ponude, dok se ostatak pripisuje negativnom šoku potražnje,” navodi HNB u sažetku istraživanja koje nudi i “alternativnu procjenu jaza BDP-u Hrvatskoj u uvjetima pandemijske krize pomoću stope iskorištenosti kapaciteta.”

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.