Biznis i ekonomija

U 2021. najpotplaćeniji šivači, spremačice i frizeri | MojPosao

Foto: A. Debus/Pixabay

Prema podacima servisa MojaPlaća, u 2021. godini prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.188 kuna, što je 7% više nego prethodne godine.

Medijan* plaće je nešto niži i iznosi 6.500 kuna (+6% u odnosu na 2020.), što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 128% više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (62% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+36%) te telekomunikacija (+23%).

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-35%), tekstilni radnici (-35%) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-28%).

>>>Svaki četvrti građanin ‘krpa kraj s krajem’ | MojPosao

Gledano prema zanimanjima, najvišu mjesečnu plaću i dalje imaju piloti (21.936 kuna), direktori IT poslova (20.549 kuna) te regionalni direktori (20.154 kune), iza kojih slijede kontrolori leta i direktori prodaje.

Najpotplaćeniji radnici su šivači s prosječnom mjesečnom plaćom od 4.294 kuna, spremačice (4.332 kuna) te frizeri (4.352 kuna).

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 9% više od prosjeka te, u prosjeku, iznose 7.860 kuna. S druge strane, primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su 5% niža od prosjeka (6.826 kuna), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 6.750 kuna (-6%), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 6.570 kuna (-9%).

>>>Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

Također, provjerili smo postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 6.146 kuna (-14% u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je 5% niža od prosjeka (6.809 kunu), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama s više od tisuću radnika (7.588 kuna, odnosno 6% više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće pronalazimo u Virovitičko-podravskoj (-17%), Brodsko-posavskoj (-18%), te Požeško-slavonskoj (-20%) županiji.

>>>Prosječna plaća u Zagrebu probila granicu od 8.000 kuna | MojPosao

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12% iznad prosjeka) te iznosi 8.041 kunu (medijan 7.200 kuna).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem.  Pa tako radnici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 59% višu plaću od prosječne. Da se studiranje isplati pokazuju i podaci da osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 17% višu plaću od prosječne (8.443 kune) i čak 40% višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 6.020 kuna.

>>>Hrvatska među šest zemalja u kojima su plaće danas manje nego prije 10 godina | ETUI

Također, istraživanje je potvrdilo kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 5.862 kune (18% manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 6.420 kuna (-11%). Do prosječne hrvatske plaće u iznosu od 7.188 kuna dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva, nakon čega krećemo natprosječno zarađivati – prosječna plaća onih koji iza sebe imaju između šest i deset godina radnog staža iznosi 8.111 kuna (+13 %).

Beneficije

Broj zaposlenih ispitanika kojima, pored plaće, poslodavac daje određene beneficije je lani blago porastao u odnosu na godinu prije (77% u 2021. i 73% u 2020.).

Najčešća beneficija radnika u Hrvatskoj je naknada za putne troškove (36% radnika je imalo pravo na tu beneficiju), a potom slijede mobitel za osobnu upotrebu (24%), fleksibilno radno vrijeme (21%) i topli obrok (19%).

>>>Prosječna plaća u Hrvatskoj od 2010. pala za 5%: BONUS PJESMICA

Poslodavci radnicima najrjeđe pokrivaju troškove kulturnih i/ili sportskih aktivnosti (1%) te privatnog mirovinskog osiguranja (2%).

Medijan* je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi sprječava da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali ili jako veliki iznosi plaća.

MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća gotovo 400 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 49.300 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci.

Pratite nas na Google vijestima

oglasavanje@grabancijas.com

MojPosao