Biznis i ekonomijaPreporučeno

U 2023. rekordna proizvodnja nafte i plina, višak energije u SAD-u

Proizvodnja energije u Sjedinjenim Američkim Državama u 2023. nadmašila je potrošnju za 9 kvadrilijuna britanskih toplinskih jedinica (quads), objavila je u srijedu američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Proizvodnja energije lani se povećala za 4%, na rekordnih 103 quadsa, potrošnja se istovremeno povukla za 1% što je rezultiralo najvećim viškom energije od početka prikupljanja podataka u 1949. godini.

Zanimljivo, glavni zamašnjaci na putu do rekorda bili su prirodni plin i sirova nafta. Riječ je o informaciji koja oštro odudara od javnih deklaracija Washingtona i zavjeta o “zelenoj tranziciji”.

“Višestruki pokazatelji upućuju na to da je američka naftna i plinska industrija napredovala pod administracijom predsjednika Joea Bidena, unatoč njezinom nastojanju da dekarbonizira američko gospodarstvo,” rezimirao je Reuters.

Brojke

Proizvodnja suhog prirodnog plina lani se povećala za 4% u poredbi s 2022., odnosno za 58% od 2013. godine.

Proizvodnja sirove nafte na godišnjoj je razini skočila za 9%, a od 2013. za 69%.

Unatoč deklaracijama i dojmovima, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kroz godinu se povećala za samo 1% – 28% od 2013..

Proizvodnja iz solara pritom je lani porasla za 15% u poredbi s 2022., dok je proizvodnja od vjetra pala za 2%.

Ukupna potrošnja energije u 2023. blago se smanjila.

“Proizvodnja prirodnog plina nastavila se povećavati unatoč nižim cijenama jer se prirodni plin proizvodi kao nusprodukt proizvodnje sirove nafte. To je osobito točno u Permskom bazenu, koji čini gotovo polovicu američke proizvodnje sirove nafte,” rekao je o rezultatima analize glasnogovornik EIA-e Chris Higginbotham.Povezane vijesti

Comment here