Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Americi epohalni potop dionica, brundanje mrkih medvjeda

Zabrinutost zbog oštrog stezanja monetarne politike u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je potresla grozničava američka tržišta dionica što i povijesno pažljive izvore tjera na promišljanje da bi glavni, S&P 500 indeks, mogao iskusiti medvjeđu hibernaciju.

>>>Probudio se ‘medvjed’ Michael Burry, upozorio na ‘majku svih krahova’

Ukoliko sljedeći dani potvrde “tržište medvjeda”, uobičajeno definirano padom pojedinog indeksa za 20 ili više posto, to će biti kraj pandemijske bonace tijekom koje je američka središnja banka, Fed, stvorila komične količine novca.

Uobičajeno, majušni je dio monetarnog tuša prokapao do građana i realne ekonomije dok je lavovski ostao uhvaćen na tržištima dionica ili zarobljen u financijskom sustavu gdje sada isparava s istom lakoćom s kojom je nastao.

Najlošiji start godine od 1939.

S&P je ponedjeljak završio posrtanjem za 2.5% i danas je oko 16% manji nego prilikom vrhunca dosegnutog 3. siječnja.

Reuters navodi da je riječ o najlošijem startu godine od predratne 1939., Nasdaq, na kojem se trguje tech dionicama, definiciji je udovoljio još u ožujku i ovih je dana gotovo 26% slabiji u poredbi s početkom 2022.

>>>‘Poziv na buđenje’: SAD trpi najsnažniju inflaciju u 40 godina

Iako “medvjeđe tržište” na glavnom indeksu 500 najvećih američkih kompanija nije definitivno, sentiment je već mrk uslijed stezanja monetarne politike i nastojanja da se zauzda najgora inflacija u gotovo četiri desetljeća.

“Brundanje”

Analitičari Deutsche Banka u travnju su prognozirali recesiju u SAD-u popraćenu padom S&P 500 za 20 ili više posto, no njihovo je očekivanje bilo da će krah nastupiti krajem ove ili početkom iduće godine.

>>>Deutsche Bank o inflacijskim pritiscima: svijet sjedi na ‘tempiranoj bombi’

Bank of America Corp. (BofA) također je ocijenila da će monetarno stezanje rezultirati “šokom” uz predviđanja da će se taljenje vrijednosti dionica nastaviti.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Medvjeđi je sentiment uočljiv i u tjednoj anketi Američke udruge pojedinačnih investitora, on uobičajeno kotira na oko 30%, da bi sada skočio na 52.9%. Veći postotak podrazumijeva veću brigu.

Povijesni pesimizam

BofA je u odvojenom propitivanju sentimenta zabilježila najveći pesimizam povezan s izgledima globalnog rasta u povijesti provođenja anketa.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

“Fed je bio spor u odgovoru na inflaciju kao i uvijek, i to me ostavlja ozbiljno negativnim oko dionica,” komentirao je David Wright, suosnivač upravitelja imovinom Sierra Investments u čijem je portfelju 9.6 milijardi dolara.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Wright vidi poneku paralelu sa scenarijem već viđenim u 1981. godini kad je podivljala inflacija Fed natjerala na agresivno povećanje kamatnih stopa za financijski sustav, što je gospodarstvo odvuklo u recesiju. Njegov se fond povlači s dioničkog tržišta prema obveznicama u iščekivanju višemjesečne hibernacije.

Povijesne crtice iz brloga

Fed je prošlog tjedna najavio stezanje politike za pola postotnog boda i signalizirao još najmanje dvije podjednake korekcije. Investitori trenutačno očekuju da će kamata do kraja godine porasti za 209 postotnih bodova (ili 2 i kusur posto) što predstavlja najsnažnije povlačenje uzdi od 1994. godine.

>>>Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio na propast

SAD je od 1945. godine iskusio ukupno 14 medvjeđih spavanaca uz prosječne gubitke na dioničkom tržištu od oko 36% u razdoblju od 289 dana.

Iako sva medvjeđa tržišta nisu rezultirala recesijom, sve su recesije od 1968. izazvale medvjeđa tržišta.

Negdje mora puknuti

Reuters piše da “medvjedi” još uvijek nisu nadvladali i da pojedine investitore drži bodri sentiment.

Drugi pak vjeruju da je grčevit fokus Feda na zauzdavanje inflacije izgledan put u recesiju i da će stezanje monetarne politike nastaviti s mlaćenjem tržišta.

>>>Kraj neoliberalizma i preporod Prosvjetiteljstva nužni za opstanak civilizacije: Stiglitz

“Inflacija znači da Fed mora stezati dok ne slomi gospodarstvo ili tržišta,” rekao je glavni investicijski stratega Bank of America, Michael Harnett. “Dok to ne učini, cijene imovine moraju se resetirati nadolje.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima