PolitikaPreporučeno

U Americi rastuća napetost, strah od postizbornog nasilja

Donald Trump; Foto: Tia Dufour/White House

U polariziranoj Americi raste zebnja od postizbornog nasilja zbog čega pojedini građani organiziraju grupe za nadzor i čuvanje svojih zajednica, drugi rade na deeskalaciji sukoba, dok treći kupuju oružje, piše Reuters pozivajući se na podatke iz različitih izvora.

Zajednički građanski strah je da bi neodlučen ili osporen rezultat izbora između demokrata Bidena i republikanca Trumpa mogao rezultirati prosvjedima, građanskim nemirima ili čak sektaškim sukobima.

>>>Trumpov top glasnogovornik za zdravstvo: uvježbavaju se odredi za ubojstva, kupite streljivo | VIDEO

Postojeća napetost, koju svojim izjavama uspješno potpiruje aktualni predsjednik u potrazi za drugim mandatom Trump, u četvrtak je osnažena nakon uhićenja 13 osoba u američkoj saveznoj državi Michigan gdje je paramilitarna grupa desničara planirala otmicu demokratske guvernerke i napad na zgradu vlade. Detroit Free Press navodi da je, uz sijanje kaosa ususret izborima, jedan od ciljeva skupine bilo poticanje građanskog rata.

Za Amerikance kakav je financijski savjetnik David Powell najveća je briga da bi se mogao naći u situaciji biranja strane kako bi zaštitio građanska prava, privatnu imovinu ili živote.

>>>QAnon | kratka povijest bolesti

“Nisam član niti jedne grupe, ne želim biti član nikakve grupe, ja sam običen momak koji prati vijesti i postaje stvarno zabrinut,” rekao je 64-godišnji Powell iz Raleigha u Sjevernoj Karolini. On je kao prijetnju naveo “lupeže antife”, odnosno ljevičarske antifašističke aktiviste i dodao da je, ako zatreba, spreman “stati u obranu” svoje zajednice.

Reuters piše da pojedini građani generalno pokušavaju izbjeći boravak u Americi u danima izbora, bilo kroz rezervacije odmora u inozemstvu ili povlačenjem u ruralne sredine. Drugi kupuju ili su već kupili oružje. Prema podacima FBI-ja u lipnju je prodano rekordnih 3.9 milijuna primjeraka neke vrste vatrenog oružja. Potražnja je u pojedinim državama, poput Colorada ili Washingtona, tako snažna da kupci čekaju na isporuku streljiva za najpopularnije jurišne puške temeljene na AR-15 platformi.

“Kupio sam AK-47 (Kalašnjikova),” rekao je za Reuters odvjetnik iz Denvera koji se identificirao kao Ewing i zatražio da se u izvještaju izostavi njegovo prezime. “Municija je skupa, ali je još uvijek mogu nabaviti.”

Svjesne da je velik broj građana naoružan i spreman koristiti oružje, pojedine grupe i zajednice rade na ublažavanju napetosti. U Portlandu, Oregon, gdje su već iskrili sukobi ljevičara i desničara s kobnim ishodima, aktivist ljevice Dre Miller uspostavo je komunikacijsku liniju s pripadnicima “Ponosnih dečki” (Proud Boys). “Mi moramo biti u mogućnosti pozvati na prekid vatre ako stvari izmaknu kontroli,” rekao je 37-godišnji Miller.

>>>Neil Young tužio Trumpa zbog korištenja njegove glazbe u ‘kampanji neznanja i mržnje’

“Teroristička prijetnja” Sjedinjenim Državama službeno je prepoznata u izvještaju Odjela za nacionalnu sigurnost od 6. listopada koje prepoznaje opasnost od “malih autohtonih ekstremističkih ćelija” koje bi na rezultate izbore mogle odgovoriti nasiljem.

Ovomjesečna anketa političkih znanstvenika u kojoj je sudjelovao Lee Drutman iz trusta umova “Nova Amerika” otkriva da je na nasilno postizanje političkih ciljeva u ovom trenutku spremna oko trećina Amerikanaca, dvostruko više nego u prosincu 2019. godine.

“Najizgledniji ishod je da će se izbori održati bez većeg nasilja iako je rizik od ozbiljnog nasilja veći nego što je bio jako dugo vremena,” odvagnuo je Drutman.