Biznis i ekonomijaPreporučeno

U avioprijevozu ‘osjećaj nalik 11. rujnu’, potencijalni gubici do 113 milijardi dolara 

Epidemija koronavirusa bi zračne prijevoznike ove godine mogla stajati do 113 milijardi dolara u prihodima, upozorila je u četvrtak Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).

Nova procjena je trostruko veća od prijašnje, objavljene prije samo dva tjedna i stiže nakon što je virusu podlegao prvi značajniji avioprijevoznik, britanski Flybe.

>>>COVID-19 izazvao kolaps Flybea: avioindustrija

Industrija je u bolno vidljivom rasulu širom svijeta, većina kompanija traži načine da smanji troškove poslovanja i upozorava na pad zarade.

“Ima puno zrakoplovnih tvrtki koje imaju relativno uske profitne marže i puno duga pa bi šok u novčanom toku neke sigurno mogao dovesti u vrlo tešku situaciju,” rekao je glavni ekonomist IATA-e, Brian Pearce, na eventu za medije u Singapuru.

“Osjećaj nalik 11. rujnu”

Gary Kelly, izvršni direktor velikog američkog avioprijevoznika Southwest Airlines Co, aktualni pad potražnje za putničkim prijevozom u četvrtak je za CNBC usporedio s danima nakon terorističkog napada od 11. rujna.

“Mi smo kroz moja četiri desetljeća s kompanijom prošli kroz nekoliko recesija i vi u tim razdobljima vidite oštar pad poslovnih putovanja. Ovo donekle podsjeća na to, nadam se da će biti kratkog vijeka,” rekao je.

>>>Lufthansa usvojila ‘mjere štednje’, odgodila zapošljavanja: COVID-19

“11. rujna nije bio ekonomsko pitanje za putovanja, to je više bilo pitanje straha i ja mislim da je to ono što se manifestira u ovo vrijeme. Ja mislim da postoje elementi recesije i osjećaja nalik 11. rujnu. Nadajmo se da će to brzo biti iza nas,” ponovio je.

Grabancijaš/Reuters