Biznis i ekonomijaPreporučeno

U četiri mjeseca zabilježeno 2 milijuna turističkih noćenja, u prvom vikendu svibnja 157 tisuća

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u svibnju, odnosno u razdoblju od petka 30. travnja do ponedjeljka 3. svibnja 2021. ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

>>>Uskršnji turistički rezultati ‘daju određeni optimizam’ | HTZ

Ponajbolji je vikend pritom zabilježen u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zadarskoj županiji, a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu.

Gledano prema emitivnim tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, a slijede gosti iz Slovenije, Poljske i Njemačke. Gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu.

U prva četiri mjeseca ostvareno više od 2 milijuna turističkih noćenja

Iz HTZ-a navoda daje u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno 592.000 dolazaka i preko 2 milijuna noćenja (što je u dolascima ostvareno 90 posto iz istog razdoblja lani) od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 203.000 dolazaka i više od 1 milijun noćenja.

>>>Rusi željni odmora u Hrvatskoj, najavljeni letovi iz Moskve za Dubrovnik, Pulu, Split i Zagreb

Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Opatiji i Dubrovniku.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.

Promatrajući samo travanj, u navedenom je mjesecu ostvareno 239.000 dolazaka i 846.000 noćenja, od toga su inozemni gosti ostvarili više od 111.000 dolazaka i više od 523.000 noćenja.

Pozitivan trend

“Unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas su uspješna četiri mjeseca s ostvarenih više od 2 milijuna noćenja turista. Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, što je potvrda svim naporima koje ulažemo stvarajući optimalne preduvjete za turiste i naše sugrađane. Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt Safe stay in Croatia, cijepljenjem turističkog sektora te postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima, pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veći početak turističkih kretanja.  Veseli interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije. Vjerujem kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju,” rekla je o trendovima ministrica turizma Nikolina Brnjac.

>>>Ministarstvo turizma pokrenulo akciju ‘hrvatski otoci – COVID free zone’

“Ovaj vikend bio je ujedno i prvi vikend u ovoj turističkoj godini u kojem smo na dnevnoj bazi u zemlji imali više od 50.000 turista. S ovim rezultatima možemo biti zadovoljni, pogotovo kada se prisjetimo istog razdoblja prošle godine kada, zbog lockdowna i mjera koje su bile na snazi, gostiju gotovo da i nismo ostvarivali turistički promet. Ovo su pozitivni trendovi koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo goste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, ali i Francuske,” dodao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.