Biznis i ekonomijaPreporučeno

U drugom kvartalu neto plaće porasle 4.8% na godišnjoj razini: Njemačka    

Njemački statistički ured u utorak javlja da je slabljenje izvoza glavni povod za sažimanje njemačke ekonomije u drugom kvartalu, potvrđujući kontrakciju BDP-a od 0.1% s tromjesečja na tromjesečje.

Destatis navodi da sezonski prilagođeni podaci otkrivaju pad izvoza od 1.3 posto na kvartalnoj razini, uvoz je istovremeno manji za -0.3%.

Privremeni podaci za razdoblje od travnja do lipnja pokazuju da je izvoz kliznuo za 0.8% na godišnjoj razini, što je njegov najveći pad u posljednjih šest godina. Uvoz je u drugom kvartalu ove godine bio 1.8% veći nego godinu prije, što je neuobičajeno za Njemačku sklonu golemim trgovinskim suficitima.

Rast aktivnosti je u drugom kvartalu zabilježen u gotovo svim ekonomskim sektorima u odnosu na isto razdoblje 2018. ali je snažno propadanja proizvodnog sektora (-4.9%) BDP odvuklo u negativan teritorij (-0.1%) i na godišnjoj razini.

>>>‘Zastrašujući’ podaci o padu industrijske proizvodnje u Njemačkoj: lipanj

BDP je u drugom kvartalu pogonilo 45.2 milijuna zaposlenih osoba, 435,000 tisuća (ili 1%) više nego u istom razdoblju lani. Prema prvim privremenim izračunima plaće su u prosjeku zabilježile upečatljivo povećanje (+4,5%), ali su prihodi od imovine i poduzetništva smanjeni za 1,9%.

Bruto plaće su u odnosu na drugi kvartal 2018. veće za 4,3% a neto za čak 4.8%, što je u skladu s najavama vlade da će na recesiju odgovoriti poticanjem domaće potrošnje. Raspoloživ dohodak domaćinstava veći je za 3.1%.

>>>Recesija ‘otvara stvarnu raspravu o fiskalnim poticajima’ u Njemačkoj

Destatis je rezultate BDP-a za prvi kvartal blago revidirao naviše, na 0.4%.