PolitikaPreporučeno

U gangsterskom predgrađu San Salvadora razmješteno 10.000 vojnika | VIDEO

Foto: Al Jazeera English/YouTube

Predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, u subotu je najavio razmještanje 10.000 pripadnika sigurnosnih snaga i vojske u predgrađu San Salvadora koje služi kao banditska utvrda.

“Soyapango je potpuno opkoljen,” napisao je predsjednik na Twitteru opisujući situaciju u urbanoj zoni u istočnom dijelu glavnog grada gdje vladaju gangsterske skupine Mara Salvatrucha i Barrio 18.

>>>El Salvador lansirao bitcoin kao sredstvo plaćanja, poljuljao čitavo tržište kriptovaluta

“8.500 vojnika i 1.500 agenata opkolilo je grad, timovi za izvlačenje iz policije i vojske imaju zadaću izvući sve članove bande koji su još uvijek tamo, jednog po jednog.”

Reuters navodi da je vlada objavila fotografije vojnika i policije čiji su pripadnici koristili vojna vozila, teško oružje, kacige i pancirke.

>>>Straćare u predgrađu Caracasa ilustriraju rastući očaj Venezuele

Prema istom izvoru, u Soyapangu, području koje se smatralo nedodirljivim za zakon, prebiva oko 300.000 ljudi.

Bukele je od početka svojeg rata protiv kriminala naredio uhićenja više od 50,000 navodnih pripadnika bandi koje karakterizira kao teroriste dok im uskraćuje temeljnu pravnu pomoć.

>>>UN detektirao veliku i rastuću glad u Srednjoj Americi

Njegov je ured u ožujku rekao da će stopu ubojstava u naciji smanjiti na manje od dvije osobe dnevno nakon što su u jednom vikendu ubijeni deseci Salvadoraca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima