PolitikaPreporučeno

U Hersonu će se održati ‘najteža od bitki’ | kronologija rata u Ukrajini

Obale oblasti Herson, Ukrajina; Foto: Русский/Pixabay

Ukrajinski vojni i državni dužnosnici procjenjuju da se ruske snage u jugoistočnoj oblasti Herson i istoimenom gradu ukopavaju za “najtežu od bitki”.

Rusi su Herson osvojili bez otpora i štete na infrastrukturi u prvim tjednima svoje “specijalne vojne operacije” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju susjeda. Grad je smješten na zapadnim obalama rijeke Dnjepar, što znači da su branitelji pritisnuti njezinim tokom i zatečeni u strateški izazovnom položaju.

>>>Bitka za Herson

“S Hersonom je sve jasno. Rusi se tamo popunjavaju, snaže svoju grupaciju,” rekao je u utorak u večernjim satima savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič.

“To znači da se nitko ne priprema za povlačenje. Naprotiv, u Hersonu će se održati najteža od bitki”.

Strateški dragulj

Herson zbog logističkog značaja slovi kao strateški dragulj istočne bojišnice. Kontrola nad gradom osigurava jedinu kopnenu rutu koja poluotok Krim od Kremlja anektiran u 2014. godini povezuje s drugim oblastima pripojenima Rusiji. Također je smješten na ušća Dnjepra, koji vijuga čitavom Ukrajinom.

>>>Veliki poraz Rusije u Limanu, pozivi na taktičke nuklearne udare | rat u Ukrajini

Jurij Soloevskij, prognani proukrajinski član oblasnog vijeća u Hersonu, kaže da ruske vlasti “snaže pritisak na građane da odu”.

“Intenziviraju se postupci pretrage i filtracije, pretražuju se automobili i domovi,” napisao je vijećnik na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Proruski dužnosnici i službenici građane Hersona postojano pozivaju na evakuaciju.

>>>Rusija evakuira civile, Ukrajina priprema veliku ofenzivu na Herson

“Ukrajinska strana gradi snage za ofenzivu velikih razmjera,” rekao je o “filtraciji” od Rusije imenovan upravitelj oblasti, Vladimir Soldo. “Ruska se vojska priprema za njezino odbijanje, a tamo gdje djeluje vojska, nije mjesto za civile.”

Čvrste crte

Proruski program na Telegramu, Rybar, u utorak je podijelio informacije o cjelodnevnoj razmjeni topničke vatre u oblasti Nikolajev, na crtama proboja prema gradu Hersonu.

Ukrajinci su prema istom izvoru pokušali i proboj sjeverno od Hersona, u okrugu Iščenka, ali su ih Rusi vratili na početnu crtu.

>>>Delegacija moći, ratno stanje… preludij u bitku za strateški dragulj Herson

Različiti izvori sugeriraju da se crta neuobičajeno dugačka, mučna bojišnica.

U posljednjim je danima uočljiv i nastavak postojanog ruskog pritiska na sjeveroistočni grad Bahmut koji leži na glavnoj cestovnoj arteriji u Donjecku. Preuzimanje kontrole nad čvorištem otvara put opsadi posljednjih značajnih ukrajinskih urbanih uporišta u oblasti, gradovima Kramatorsk i Slavanjsk.

Kontekst

Ukrajina je krajem kolovoza i početkom rujna povela protuofenzivu i vratila kontrolu nad velikim pojasevima teritorija na sjeveroistoku te Ruse natjerala na povlačenje do kroz desetljeće separatističkih htijenja čvrsto utvrđenih linija.

>>>Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji

Predsjednik Vladimir Putin na nazadovanje je odgovorio djelomičnom mobilizacijom 300,000 rezervista i nuklearnim prijetnjama.

>>>Kiša ruskih raketa u više od četrdeset ukrajinskih gradova, naselja

Ukrajina je pretrpjela i odmazdu za sabotažu Krimskog mosta i u zimu ulazi suočena s masivnim uništenjem energetske i toplinske infrastrukture.

Kronologija rata u Ukrajini

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters