Biznis i ekonomijaPreporučeno

U hrvatskom turizmu ima mnogo poželjnih poslodavaca, i jedan Valamar

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkrilo je osamnaesto po redu istraživanje* o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.

>>>Potražnja za sezonskim radom snažnija od predpandemijske | Moj Posao

Kako bi dobili što bolji pregled i tvrtkama omogućili bolji uvid u konkurenciju, tvrtke su podijeljene prema primarnoj djelatnosti prema NKD klasifikaciji. S obzirom na to da je zapošljavanje u sezoni još uvijek vruća tema sada smo izdvojili samo one tvrtke kojima je primarna djelatnost I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Kuharica u Valamaru; Foto: Handout/Valamar

Kada se u obzir uzmu samo ispitanici koji su birali tvrtke iz Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, poredak najpoželjnijih 10 izgleda ovako: na prvom mjestu je Valamar Grupa koji je dobio čak trećinu bodova. Na drugom mjestu je Maistra s 9% bodova te Plava laguna sa 4% bodova.

Poredak poslodavaca prvog izbora iz djelatnosti turizma je sljedeći:

Želje ispitanika: dobra ekipa i siguran posao

Ispitanici koji su stavili tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane čine 4% ukupnog uzorka, ali se njihove preferencije atraktivnosti ne razlikuju previše od onih iz cjelokupnog uzorka. Ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili harmonične odnose na radnom mjestu (44%), dok je sigurnost radnog mjesta na drugom mjestu (43%).

>>>Zaposlenici svjedoče o dobrim poslovima, pogodnostima u Valamaru | Prvi s razlogom

U odnosu na cijeli uzorak, ispitanicima kojima su tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na prvom mjestu u manjoj mjeri presudnom smatraju visinu plaće, dok u većoj mjeri cijene priliku za napretkom u struci, hijerarhijsko napredovanje te image poslodavca. Dapače, ovim ispitanicima visina plaće je na samom dnu faktora koji su presudni za atraktivnost pojedinog poslodavca.

Za svakog od prvih pet poslodavaca iz turističke djelatnosti, promatrani su samo ispitanici koji su naveli tog poslodavca kao ‘poslodavca svog prvog izbora’ i razlozi koje su naveli kao ‘presudne’ za atraktivnost tog poslodavca.

>>>Aminess snaži već moćne bonuse i benefite, najavljuje nagradu od 8.000 kuna za sve zaposlene

Budući da su ispitanici mogli navesti više razloga koji su im ‘presudni’, izmjerena je relativna frekvencija svakog od tih razloga te su uspoređeni razlozi atraktivnosti za svakog poslodavca posebno.

Ispitanicima kojima je tvrtka Valamar grupa poslodavac prvog izbora, presudni su harmonični odnosi na radnom mjestu, sigurnost posla te vodstvo u sektoru. Maistra je podjednako atraktivna radi sigurnosti radnog mjesta te vodstva u sektoru. Plava laguna je poželjan poslodavac prvenstveno zbog harmoničnih odnosa, dok su Globalna Hrana i Hotel Admiral atraktivni poslodavci zbog sigurnosti radnog mjesta.

Mijenjati poslodavca ili ne?

Svega četvrtina zaposlenih ispitanika (26%), a kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz turističke djelatnosti, često razmišlja o promjeni poslodavca. To je znatno manje nego što to razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (46%). Trećina zaposlenih ispitanika (32%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok visokih 38% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca, za razliku od ukupnog uzorka gdje svega petina ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Od beneficija, ispitanici koji biraju tvrtke iz turističke djelatnosti za poslodavca prvog izbora, u najvećoj mjeri kao presudne biraju naknadu za putne troškove te bonuse za vanredna postignuća.

Ono što se razlikuje od ispitanika u ukupnom uzorku je to da ispitanici kojima je turistička djelatnost poželjna, u većoj mjeri žele besplatni obrok i piće na poslu.

>>>Rimac prestigao rasnu konkurenciju, zasjeo među top poslodavce u RH | MojPosao

Pokriveni troškovi kulturnih i sportskih aktivnosti te automobil za osobnu upotrebu za najmanje su ispitanika presudne beneficije.

O istraživanju:

Istraživanje o poslodavcima prvog izbora proveo je MojPosao na uzorku od više od 25.000 ispitanika tijekom kraja 2021. i početka 2022. godine. Istraživanje se provodi na godišnjoj razini osamnaestu godinu za redom.

Važno je napomenuti, istraživanje se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama i njihovom slobodnom izboru (u istraživanju NISU unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki). Cilj istraživanja bio je saznati koji su, i zbog čega, poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti te istaknuti one koji su najviše napredovali.

Od ispitanika se tražilo da imenuju (redom) tri svoja poslodavca prvog izbora (tj. poslodavca ‘prvog’, ‘drugog’ i ‘trećeg’ izbora). Bodovalo se tako da su poslodavci ‘prvog’ izbora dobili 3 boda, ‘drugog’ izbora 2 boda i ‘trećeg’ izbora 1 bod te se na temelju toga izračunavao ukupan poredak poslodavaca.

S ponuđenih osam razloga atraktivnosti i ocjenama: 0 – nemam mišljenje o tome, 1 – nevažan razlog, 2 – malo važan razlog, 3 – važan razlog, 4 – vrlo važan razlog, 5 – presudan faktor ispitanici su ocjenjivali svaki od razloga atraktivnosti poslodavca kojeg su naveli kao poslodavca svog prvog izbora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Piše: MojPosao