PreporučenoTech

U Izraelu otvoreno prvo industrijsko postrojenje za uzgoj mesa, tržišna premijera do kraja 2022.  

Foto: Israel/YouTube

Startup Future Meat Technologies (FMT) ovog se tjedna upisao u povijest i u izraelskom gradu Rehovotu otvorio prvo postrojenje za uzgoj umjetnog mesa na industrijskoj razini. Tvornica ima kapacitet uzgoja 500 kilograma mesa dnevno, što je dovoljno za 5,000 hamburgera.

“Ovo postrojenje predstavlja veliki korak na putu Future Meat Technologiesa do tržišta, ono je ključno za naš plan da svoje proizvode na police isporučimo do 2022. godine,” rekao je izvršni direktor startupa, Rom Kshuk. “Posjed funkcionalne industrijske linije ubrzava ključne procese poput regulacije i razvoja proizvoda.”

>>>Singapur prvi u svijetu odobrio konzumaciju umjetno uzgojenog mesa

FMT trenutačno posjeduje tehnologiju za kultivaciju piletine, svinjetine i janjetine bez korištenja životinjskih seruma ili genetskih modifikacija, a uskoro namjerava otvoriti i liniju za proizvodnju govedine. Vlasnici tvrde da je njihova platforma jedinstvena jer omogućuje brze proizvodne cikluse, do 20 puta brže od tradicionalnog uzgoja životinja.

“Nakon što se pokazalo da uzgojeno meso može postići paritet troškova brže nego što je tržište očekivalo, ovo je proizvodno postrojenje koje mijenja igru,” rekao je utemeljitelj i glavni znanstveni direktor tvrtke, profesor Yaakov Nahmias.

Meso pirstupačno svima

Kompanija aktivno radi na osiguravanju nužnih regulatornih dozvola s fokusom na tržište Sjedinjenih Američkih Država gdje već djeluju deseci sličnih startupa potpomognutih kapitalom golemih restoranskih franšiza kakav je KFC.

FMT navodi da je aktualna cijena njegovih umjetno uzgojenih pilećih prsa 3,9 dolara (24,5 HRK) i da će ona biti sve manje s daljnjim skaliranjem proizvodnje.

>>>Model hvatanja CO2 iz zraka rezultira proteinskim sastojkom nalik brašnu | Solein

“Cilj nam je uzgojeno meso učiniti pristupačnim svima, a istovremeno osigurati proizvodnju ukusne hrane koja je i zdrava i održiva, čime ćemo pomoći osigurati budućnost nadolazećih generacija,” rekao je Nahmias.

Prema podacima na službenim stranicama, FMT koristi patentirani sustav “pomlađivanja medija” koji zahtjeva 99% manje površine i 96% manje pitke vode u odnosu na tradicionalno proizvodnju mesa.

Pratite nas na Google vijestima

via PRNewswire