PreporučenoTech

U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mutacija | B.1.1.529

Armilarna sfera; Foto: Encyclopedia Britannica

Južnoafrički znanstvenici javljaju o otkriću nove inačice koronavirusa u zasad majušnom broju slučajeva i užurbano rade na razumijevanju njezina potencijala i posljedica, izvijestio je u četvrtak Reuters.

Inačica, nazvana B.1.1.529, ima “jako neuobičajenu konstelaciju” mutacija, rečeno je na brifingu za medije, što izaziva zabrinutost jer bi soju moglo pomoći u izbjegavanju imunološkog odgovora i učiniti ga prijemčivijim.

>>>Južnoafrička mutacija koronavirusa ‘zaraznija od britanske’ | COVID-19

Prve informacije iz dijagnostičkih laboratorija sugeriraju da se varijanta brzo proširila u najmnogoljudnijoj provinciji Gauteng, te da je možda već pronašla put do drugih osam pokrajina, rečeno je.

Vlasti su B.1.1.529 dosad potvrdile u oko 100 slučajeva. Reuters bilježi da je inačica također otkrivena u Bocvani i Hong Kongu gdje je zabilježena u putnika iz Južne Afrike. Znanstvenici vjeruju da bi inačica mogla biti odgovorna za do 90% slučajeva u Gautengu.

“Iako su podaci ograničeni, naši stručnjaci rade prekovremeno kako bi uspostavili sustav nadzora, shvatili novu varijantu, njezin potencijal i moguće posljedice,” naveli su u izjavi iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Južne Afrike (NICD).

Vlasti su istovremeno zatražile izvanredni sastanak s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Prerano je reći hoće li nova varijanta rezultirati novi mjerama (za suzbijanje pandemije),” rekao je južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla.

>>>Alfa, Beta, Gama, Delta…: mutacije od značaja dobile nova imena | COVID-19

Južna Afrika je lani bila prva nacija koja je otkrila “beta” inačicu koronavirusa koje slovi kao varijanta “od brige” jer pokazuje sklonost bijegu od postojeće linije cjepiva.

Nekolicinu zanimljivih detalja o novom soju na Twitteru je podijelio novinar Financial Timesa, uz jasnu napomenu da su podaci “izrazito” preliminarni.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (14)

 1. […] U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelaci… 26/11/2021 […]

 2. […] U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelaci… 26/11/2021 […]

 3. […] U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelaci… 26/11/2021 […]

 4. […] Južna Afrika je u petak izvijestila o pojavi novog soja koronavirusa, označenog kao omicron. WHO je ocijenio da će za procjenu njegova učinka na tijek pandemije trebati dani, ako ne i tjedni. […]

 5. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 6. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 7. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 8. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 9. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 10. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 11. […] >>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mut… […]

 12. […] još utvrđuju značajke i potencijal omikron inačice koronavirusa koja je prošloga mjeseca identificirana na jugu Afrike i u međuvremenu potvrđena u više od 30 zemalja, no posljednje informacije naizgled potvrđuju […]

 13. […] su potom zabilježili slučaj sedmorice njemačkih turista koji su zajedno putovali u Južnu Afriku gdje je otkrivena naizgled blagotvorna mutacija. Svi su kući stigli sa zarazom iako su prije puta bili docijepljeni, odnosno primili […]

 14. […] Južne Afrike, čiji su zdravstveni djelatnici i stručnjaci prvi identificirali novi, omikron soj koronavirusa, stižu postojano dobre vijesti u sve očitijoj i oštrijoj opreci s […]

Comments are closed.