PolitikaPreporučeno

U kakofoniji (dez)informacija Wagner tvrdi da je osvojio AZOM | bitka za Bahmut

Plaćenici ruskog Wagnera u AZOM-u; Foto: Telegram/azgruzka_vagnera

Ruski plaćenici grupe Wagner preuzeli su “potpunu kontrolu” nad metalurškom tvornicom AZOM koja je slovila kao značajno uporište ukrajinskih branitelja u gradu Bahmutu.

“Wagner ima potpunu kontrolu nad teritorijem AZOM-a, tvornice za preradu obojenih metala u Artemivsku (ruski naziv za Bahmut),” izvijestio je s lokacije reporter ruske državne izvještajne agencije RIA-e čiji videozapis svjedoči o prisustvu plaćenika u različitim dijelovima postrojenja.

Poput zloglasnog Azovstala, zadnjeg uporišta u mučeničkom gradu Mariupolju koji je tijekom ruske opsade sravnjen sa zemljom, AZOM je od vojnih analitičara naširoko prihvaćen kao idealna obrambena pozicija.

Kakofonija

S izuzetkom CNN-a, zapadnjački mediji u nedjelju su do večernjih sati uglavnom zazirali od objave informacije koja je u izravnoj opreci s aktualnim izjavama ukrajinskih vojnih dužnosnika.

Primjerice, glavni zapovjednik kijevskih kopnenih snaga na istoku Oleksandr Sirskij u četvrtak je rekao da su ruske snage u napadu na Bahmut iscrpljene i najavio skorašnju protuofenzivu.

Slične su bile i procjene britanskih obavještajaca.

>>>Rusi srušili mostove, odsjekli Bahmut | VIDEO

Bahmut je mučno žarište bitke za Donjeck i širu regiju Donbas u kojoj se nalazi i Luhansk, druga od ukupno četiri oblasti s većinskim stanovništvom ruskih korijena koje je pripojio i prisvojio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Bitka za grad već slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja, uz uznemirujuće fotografije i potresna svjedočanstva o “klaonici”.

Ukrajina uz svesrdnu pomoć koalicije okupljene oko Sjedinjenih Američkih Država priprema veliku proljetnu protuofenzivu no pojedini izvori, uključujući Washington Post, bilježe da situacija oslikana u medijima ne odgovara promišljanjima ukrajinskih boraca na bojišnici.

Strateške procjene i tumačenja

Washington već mjesecima umanjuje značaj potencijalnog pada Bahmuta za širu bojišnicu, no Kijev i Moskva drže da je riječ o ključu za obranu ili osvajanje čitavog Donjecka.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

Nepristrani analitičari drže da bi ukrajinsko povlačenje Rusiji prepustilo širok pojas teritorija koji seže sve do posljednjih preostalih značajnih urbanih središta u Donjecku.

Komplementarno je i gledište ruskog političkog i vojnog vrha.

>>>Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta

“Mi razumijemo da bi oni nakon Bahmuta mogli ići dalje. Mogli bi ići u Kramatorsk, mogli bi ići u Slovjansk, Rusima bi pad Bahmuta otvorio put do drugih gradova u Ukrajini, u smjeru Donjecka. Zato naši momci tamo stoje,” rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij nakon vijećanja na kojem je odlučeno o nastavku obrane grada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>U kakofoniji (dez)informacija Wagner tvrdi da je osvojio AZOM | bitka za Bahmut […]

Comments are closed.