Biznis i ekonomijaPreporučeno

U kolovozu nastavljena serija rušilačkih rekorda inflacije u europodručju

Inflacija u europodručju u kolovozu je dosegnula novi povijesni vrhunac, preskočila konsenzus u očekivanjima analitičara i osnažila pritisak na Europsku središnju banku (ECB) koja je na stezanje monetarne politike prisiljena unatoč sve izglednijem uranjanju u recesiju.

>>>U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije u eurozoni

Potrošačke cijene u 19 članica eurozone u kolovozu su bile veće za 9.1% u poredbi s istim mjesecom lani. Mjesec prije, stopa je iznosila 8.9%.

Analitičari su očekivali stopu od 9%.

Godišnja inflacija u eurozoni, kolovoz 2022., %/Eurostat
Zagrijavanje jezgre

Europski statistički ured, Eurostat, ponajveći pritisak bilježi u cijenama energenata, ali i hrane, u trendu koji se zrcali u aktualnim podacima za Njemačku.

>>>Niži rast i veća inflacija | ljetna gospodarska prognoza 2022.

Zamjetno je i povećanje cijena neindustrijskih dobara za 5%, riječ je o indikatoru od značaja za ECB jer njihov rast sugerira “ukorjenjivanje” ili “ukapanje” inflacije i inflatornih očekivanja, odnosno širenje pritisaka širom gospodarstva.

>>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

Još značajnije, podaci otkrivaju daljnje zagrijavanje takozvane inflatorne jezgre, temeljnog i omiljenog pokazatelja za smjer monetarne politike.

Mjerilo iz kojeg su isključene nepostojane cijene hrane i energenata u kolovozu je s mjeseca na mjesec poraslo s 5.1% na 5.5%. Još uži pokazatelj, koji također isključuje alkohol i duhan, povećao se s 4.0% na 4.3%.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Inflacija će se izgledno snažno povećati sljedećeg mjeseca, usmjeriti prema 10%, kako istječu neke od mjera energetskih olakšica u Njemačkoj,” napisali su ususret današnjim podacima analitičari UniCredita.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Da zloguki podaci budu pesimističniji, novi rekord stiže ususret očekivanog, više nego manje izvjesnog daljnjeg propinjanja inflacije u zimskim mjesecima čiji se vrhunac očekuje na prijelazu godine, aman-taman u povijesnom trenutku hrvatskog ulaska u europodručje koji bi lako moglo završiti s građanskim previranjima i/ili suzama.

Stope inflacije u članicama europodručja, kolovoz 2022./Eurostat

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>U kolovozu nastavljena serija rušilačkih rekorda inflacije u europodručju […]

Comments are closed.