Biznis i ekonomijaPreporučeno

U kolovozu pad optimizma u svim sektorima eurozone | ESI

Gospodarski i poslovni sentiment u europodručju (ESI) u kolovozu je oslabio više od očekivanja nakon rekordnih visina zabilježenih u srpnju, otkriva u ponedjeljak objavljena anketa i analiza Europske komisije.

Sentiment je u kolovozu pao na 117.5, sa 119.0 u srpnju.

>>>Inflacijski pritisci, industrijski rekordi u europodručju | IHS Markit

Pad optimizma pritom bilježe svi veliki sektori – industrijski s 14.5 na 13.7, uslužne djelatnosti s 18.9 na 16.8 dok se raspoloženje potrošača pokvarilo s -4.4 na -5.3.

Očekivanja o rastu prodajnih cijena u industriji, maloprodaji i građevinarstvu u kolovozu su redom dosegla maksimum u dosadašnjoj povijesti ESI istraživanja, blago smanjenje je zabilježeno samo u uslužnom sektoru.

Inflaciju je u kolovozu naslutio i veći broj potrošača, među kojima se indeks očekivanja inflacijskih pritisaka povećao s 30.0 u srpnju na 31.1.

>>>Inflacija u Njemačkoj raste brže od plaća

Potražnja za radom ostala je snažna, ali sputana nedostatkom radnika spremnih za poslove u građevinarstvu, trgovini i uslužnim djelatnostima. Indeks o očekivanom zapošljavanju s mjeseca je na mjesec porastao za 1.2 boda, na 112.8, što je njegova najveća vrijednost od studenog 2018. godine.

>>>Cijene u srpnju porasle za 2.7% u Hrvatskoj, 2.5% u EU | Eurostat

Najveći je pad optimizma, za -4.5 boda, zabilježen u Francuskoj kojoj je za petama Nizozemska (-3.0). Sentiment je znatnije oslabio u Italiji (-1.9), Poljskoj (-1.7) i Španjolskoj (-1.2), dok se u Njemačkoj povukao za -0.3.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] U kolovozu pad optimizma u svim sektorima eurozone | ESI 30/08/2021 […]

Comments are closed.