Biznis i ekonomija

U kontrapunktu ‘odmetnicima’ iz ECB-a, Powell odbacio izravno financiranje klimatskih politika

Jerome Powell; Foto: 60 Minutes/YouTube

Neovisnost Federalnih rezervi (Fed) od političkog utjecaja ostaje ključna za provedbu monetarne politike i borbu protiv inflacije, rekao je u utorak šef američke središnje banke Jerome Powell.

>>>Šonje komentirao, ponudio širi uvid u aktualnu monetarnu politiku Feda

“Obnova stabilnosti cijena kad je inflacija visoka zahtjeva mjere koje nisu kratkoročno popularne dok mi povećavamo kamatne stope kako bi usporili gospodarstvo. Izostanak izravne političke kontrole nad našim odlukama nama dozvoljava da poduzmemo ove nužne mjere bez razmatranja kratkoročnih političkih faktora,” rekao je guverner na forumu pod sponzorstvom Sveriges Riksbank.

No, “mi bismo se trebali ‘držati svog pletiva’, a ne odlutati u potrazi za uočenim društvenim prednostima koje nisu usko povezane s našim statutarnim ciljevima i ovlastima,” dodao je u osvrtu na politiku Europske središnje banke (ECB) koja se pod upravom guvernerke Christine Lagarde odmetnula od mandata i traži načine za izravno financiranje europskog zelenog plana i borbe protiv klimatskih promjena.

>>>Inflacija je baš poput alkoholizma | Friedmanov poučak 

“Preuzimanje novih ciljeva, koliko god bili vrijedni, bez jasnog statutarnog mandata potkopalo bi argumente za našu neovisnost,” rekao je šef Feda.

Mandat

Powell je naveo da središnja banka ima ulogu u regulaciji i prepoznavanju financijskih rizika povezanih s klimatskim promjenama, ali i podcrtao da “bez eksplicitnog odobrenja” Kongresa monetarnu politiku i nadzorne ovlasti ne može koristiti za postizanje klimatskih ciljeva.

>>>HSBC suspendirao bankara zbog propitivanja klimatskih financijskih rizika

“Mi nismo, niti ćemo biti krojači klimatskih politika,” rekao je. “Odluke o politikama za izravne odgovore na klimatske promjene trebaju donositi izabrani ogranci vlasti i na taj način odražavati volju javnosti izraženu na izborima.”

>>>Nadnacionalni sud ukorio Njemačku zbog osporavanja monetarne politike ECB-a

Za razliku od europske, američka središnja banka ima dvojni mandat koji podrazumijeva stabilnost cijena i postizanje pune zaposlenosti.

Ugovori o funkcioniranju Europske unije istovremeno prepoznaju jedinstveni mandat ECB-a čija je temeljna svrha održavanje stabilnosti cijena u europodručju.

>>>Schäuble očekuje ‘jako razumnu’ i mandatom ograničenu politiku ECB-a

ECB je mandat započeo kršiti s dolaskom guvernerke Lagarde koja je oformila posebne radne skupine za borbu protiv klimatskih promjena i krenula s “odmetničkim” tumačenjem Ugovora kako bi otvorila put izravnom financiranju zelene tranzicije i zelenih politika.

>>>Weidmann prenio njemačko ‘ne’ direktnom financiranju klimatskih ciljeva: ECB

Kritičari njezina pristupa ističu da je skučeni i decidirani cilj monetarne politike osmišljen kako bi spriječio remećenja i očuvao ravnopravnost u tržišnom natjecanju, odnosno središnjoj banci onemogućio da financira političke i druge ciljeve.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>U kontrapunktu ‘odmetnicima’ iz ECB-a, Powell odbacio izravno financiranje klimatski… […]

Comments are closed.