Biznis i ekonomija

U lipnju 2024. neočekivan, širok i oštar pad proizvodnje u europodručju | HCOB PMI

Proizvodna aktivnost u lipnju propala je širom europodručja i ubrzanim tempom iako su tvornice nastavile smanjivati izlazne cijene, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje.

Indeks menadžera nabave (HCOB PMI) koji sastavlja S&P Global i koji slovi kao dobro mjerilo gospodarskog zdravlja prošlog se mjeseca urušio na 45.8, sa 47.3 u svibnju. Konačni rezultat bio je marginalno bolji od 45.6 u preliminarnoj procjeni.

Široka slabost

Industrija monetarne unije sada je ispod srednje granice od 50 dvije godine zaredom.

Dio indeksa koji mjeri output u lipnju je sa svibanjskih 49.3 posrnuo na 46.1.

“PMI indikatori za sve zemlje europodručja, s izuzetkom Italije, pogoršali su se u lipnju. Međutim, skloni smo to vidjeti više kao privremeni sijev, a ne kao znak dugotrajnog pada,” komentirao je glavni ekonomist hamburške Komercijalne banke, Cyrus de la Rubia.

“Prema pripadajućim indeksima, drugi dijelovi svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Indije, u lipnju su vidjeli rast proizvodnje. Taj globalni oporavak pruža potporu proizvođačima u eurozoni,” dodao je u bilješci za klijente.

Unatoč procjenama i ufanjima, indeks novih narudžbi je s mjeseca na mjesec pao s 47.3 na 44.4, ukazujući na daljnju slabost.

Povlačenje stiže unatoč postojanom, sada četrnaestomjesečnom smanjenju cijena na izlasku iz tvornica.

“Prilično je depresivno da prema naprijed zagledane nove narudžbe padaju ubrzanim tempom,” komentirao je de la Rubia.Povezane vijesti

Comment here