Biznis i ekonomija

U listopadu 2022. pad malotrgovinskog prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini | DZS

Banana/StockSnap/Pixabay

Realni promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u listopadu je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, izvijestio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

Ukupni je promet prema prilagođenim podacima u listopadu pao za 1.7% u poredbi s rujnom.

>>>U rujnu pad malotrgovinskog prometa na mjesečnoj razini | DZS

Pritom je promet prehrambenim proizvodima pao za 0.5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio manji za 3.3%.

Trgovina na malo – mjesečne stope promjena izračunane iz sezonski i kalendarski prilagođenih indeksa/DZS

Promet se na godišnjoj razini, u usporedbi s istim mjesecom lani, smanjio za 0.4%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1.9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 4.2%.

U prvih deset mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2.2% u odnosu na isto razdoblje lani.

Motorna goriva i maziva najviše utjecala na porast nominalnog prometa

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u listopadu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 30.1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 6.1%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 14.5% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5.0%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 17.4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1.1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 15.6%.

Nominalni i realni indeksi prometa u trgovini na malo/DZS
Pad prometa u trgovini na malo internetom ili poštom

Pad nominalnog prometa na godišnjoj razini u listopadu je zabilježen samo u trgovačkoj struci “Trgovina na malo internetom ili poštom”. On je pritom oštar, i iznosi 7.5%.

Ukupan promet realno pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u listopadu 2022. u odnosu na rujan 2022. realno je pao za 4,0%.

>>>Prve naznake osjetnog usporavanja realnog gospodarskog rasta u Hrvatskoj | Ekonomski lab

U odnosu na listopad 2021., njihov ukupan kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 5.1%, a u prvih deset mjeseci realno je porastao za 0.4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Pratite nas na Google vijestima