PolitikaPreporučeno

U listopadu suđenje stogodišnjem nacistu osumnjičenom za suučesništvo u 3,500 ubojstava

Stogodišnjem bivšem čuvaru u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen u blizini Berlina bit će suđeno na jesen, 76 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, izvijestio je u nedjelju njemački tjednik Welt am Sonntag.

Glasnogovornik Okružnog suda u Neuruppinu za list je rekao da je prihvaćena optužnicu koja uključuje propitivanje krivnje za ubojstvo 3,500 osoba. Prvo se ročište očekuje u listopadu, optuženik će na sudu provesti 2 do 2-1/2 sata dnevno.

Welt navodi da je okrivljeni, čije ime nije podijeljeno s javnošću u skladu s njemačkim zakonima, u razdoblju od 1942. do 1945. godine radio kao čuvar u Sachsenhausenu gdje je bilo zatočeno oko 200,000 a ubijeno 20,000 ljudi.

>>>Predsjednik: na današnji je dan završilo razdoblje ljudskog moralnog idiotizma

Iako je broj živih osumnjičenika za nacističke zločine sve manji tužitelji pojedince nastavljaju privoditi pravdi. Njemački je sud u 2011. godini donio povijesnu presudu prema kojoj je rad u koncentracijskim logorima kažnjiv i bez dokaza o specifičnom zločinu.

>>>Njemačka obitelj daruje 10 milijuna eura nakon suočavanja s nacističkom prošlošću

“Mnogi su sutužitelji istih godina kao i optuženi i nadaju se pravdi,” rekao je odvjetnik Thomas Walther koji je karijeru posvetio zastupanju žrtava nacističkih zločina.

Pratite nas na Google vijestima