PolitikaPreporučeno

U ‘monumentalnom preokretu’ njemački konzervativci signaliziraju legalizaciju marihuane

Daniela Ludwig; Foto: FantasticLife/YouTube

Njemačka konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU) otvoreno razmatra promjenu stranačkog gledišta na legalizaciju kanabisa, piše Deutsche Welle ne skrivajući čuđenje “monumentalnim preokretom”.

“Kanabis bi se mogao osloboditi za osobnu upotrebu, dakako, uz kontroliranu proizvodnju i distribuciju,” izjavio je u petak glasnogovornik unutarstranačke politike Marian Wendt za RND mrežu. “Resursi u policiji i pravosuđu trebali bi biti korišteni za borbu protiv ilegalne trgovine.”

>>>Hrvatska ubrzala put do dozvola, olakšala uzgoj industrijske i medicinske konoplje: detalji

Izjava stiže nakon što je nova povjerenica njemačke vlade za drogu, Daniela Ludwig, u razgovoru za Neue Osnabrücker Zeitung ovog tjedna također signalizirala liberalniju konzervativnu politiku prema marihuani rekavši da “treba zaustaviti ideološki nabijene crno-bijele rasprave jer one nikud ne vode.”

Povjerenica, pripadnica bavarske Kršćansko-socijalne unije, sestrinske stranke CDU-a, umjesto prijepora predlaže praktični pristup i pita: “Na kraju dana, koji je najbolji način da se zaštiti zdravlje ljudi, posebice mladih ljudi, i koji put ima najviše smisla za situaciju u ovoj zemlji?”

Kanabis je trenutno, s izuzetkom strogo kontrolirane medicinske primjene, ilegalan u Njemačkoj, iako se u praksi tolerira posjed šest ili manje grama, što je granica koju je lani odredilo ministarstvo unutarnjih poslova.

CDU je pritom posljednja od velikih političkih stranaka koja zatucano traži striktnu prohibiciju trave nasuprot Socijaldemokrata, Zelenih, Slobodnih demokrata i Ljevice (Linke). Prema službenim podacima vlade, kanabis je lani uživalo oko četiri milijuna Nijemaca.

>>>Luksemburg najavio legalizaciju marihuane, pozvao Europu da slijedi primjer

U takvom kontekstu i za razliku od svoje stranačke prethodnice, povjerenice Marlene Mortler koja je duboko uvjerena da je marihuana “opasna supstanca” na koju se brzo može navući, što je u suštini netočno, Ludwig je ponudila suvremenije gledište: “Naravno da nećete postati ovisni ako je jednom probate,” rekla je. “Upravo zato mi i razmatramo različite projekte za kontroliranu distribuciju.”

>>>Legalizacija klince odvraća od duvke: istraživanje

SDP je u Hrvatskoj u kolovozu najavio “lex specialis” koji će obuhvatiti sve gospodarske, okolišne i društvene potencijale kanabisa kako bi Hrvatska postala predvodnica u korištenju svih njenih potencijala. Formirala bi se i  Agencija za konoplju  koja bi odgovarala za svoj rad Vladi, Saboru i javnosti i regulirala pitanja poput maksimalne površine uzgoja, kontrole prerade, prometa konoplje i proizvoda.

Stranka s riječi još nije prešla na djelo.