Biznis i ekonomijaPreporučeno

U neshvatljivom propustu Vlada RH nije zatražila novac za samozapošljavanje

Europska konfederacija sindikata (ETUC) u ponedjeljak je izvijestila da je sedam članica Europske unije propustilo zatražiti novac za prekarne radnike, aktivne i druge mjere zapošljavanja iako je Europska komisija osigurala novac upravo za te svrhe.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

“‘Europska je komisija eksplicitno rekla da će hitni zajmovi ‘članicama pomoći da pokriju troškove direktno povezane s financiranjem nacionalnih mjera za skraćeno radno vrijeme, i drugih sličnih mjera.., a osobito za samozapošljavanje,'” podsjećaju u priopćenju iz ETUC-a koji izdvaja sedam nacija čije su vlade svoje atipične radnike bezrazložno ostavile na cjedilu.

Hrvatska, Španjolska, Bugarska i Cipar u svojim zahtjevima za sredstva iz instrumenta SURE nisu zatražile novac za samozapošljavanje.

>>>Komisija isplatila 14 milijardi eura iz instrumenta SURE za 9 država članica, Hrvatsku

Njemačka je privremeno zaposlenima i samozaposlenima uskratila pristup naknadama za skraćeno radno vrijeme kao i naknadu za nezaposlene.

Mađarska je mjere za samozapošljavanje ograničila isključivo na restorane i turizam.

Italija je svojim samozaposlenima u prvom valu osigurala sredstva za 2-3 mjeseca. Jednako su prošli sezonski i drugi atipični radnici. Pomoć je presahnula u drugom valu u kojem je bez potpore ostala većina nestandardnih radnika.

Španjolska je na cjedilu ostavila osobe s ugovorom na određeno, nestandardne radnike i samozaposlene kojima je uskraćen svaki oblik pomoći.

ETUC navodi da je informacije, objavljene u brifingu, prikupio od nacionalnih podružnica i da će one biti podijeljene s drugim dionicima. Konfederacija je zajedno s Europskom udrugom poslodavaca europskim ministrima financija i Europskoj komisiji uputila pismo u kojem poziva na ispravak propusta u podršci nestandardnim radnicima.

>>>Hrvatska među šest zemalja u kojima su plaće danas manje nego prije 10 godina | ETUI

“Milijuni radnih mjesta spašeni su tijekom pandemije zahvaljujući kratkotrajnim radnim shemama koje su osvojili sindikati, ali previše radnika i dalje pada kroz pukotine u podršci. Brojni samozaposleni i prekarni radnici ove su godine ostali s malo ili nimalo financijske potpore, što je potpuno nepotrebno kada je EU državama članicama ponudila novac posebno za pomoć tim radnicima,” komentirao je glavni tajnik ETUC-a, Luca Visentini.

Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak je na upit Grabancijaša odgovorio da je potpore za samozapošljavanje u 2020. zatražilo 6.737 osoba, iako obrada još uvijek traje, do sad je odbijeno masovnih 2.607 zahtjeva, koji bi možda i imali šanse, da ih Vlada bezrazložno, a možda i neoprostivo, nije ostavila na suhom.

Comments (1)

  1. […] U neshvatljivom propustu Vlada RH nije zatražila novac za samozapošljavanje 14/12/2020 […]

Comments are closed.