PreporučenoTech

U Nigeriji propalo do milijun doza covid cjepiva | Reuters

Doze cjepiva različitih proizvođača; Foto: Pixabay

U Nigeriji je prošloga mjeseca istekao rok trajanja do jednog milijuna neiskorištenih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, doznao je Reuters.

Najmnogoljudnija afrička nacija s više od 200 milijuna stanovnika ima izrazito nisku stopu procijepljenosti dok, u harmoniji s dobrim dijelom afričkog kontinenta, bilježi zagonetni izostanak pandemijske katastrofe koja trese ostatak svijeta.

>>>Bocvana: od 19 slučajeva omikrona 16 bez simptoma, tri ‘jako, jako blaga’

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Nigeriji je s prosincem 2021. dvije doze primilo manje od 4% stanovništva.

Dva izvora s direktnim uvidom u pošiljke za Reuters su rekla da je nacija zapljusnuta velikim količinama manje ili više učinkovitog cjepiva koje putem sustava COVAX distribuiraju savez za cijepljenje GAVI i WHO.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Propala je pošiljka stigla iz Europske unije čije je izvršno tijelo, Europska komisija, naručilo monstruozne količine cjepiva i uvelo sustav covid potvrda kojim uvjetuje njegovu potrošnju i korištenje unatoč rastućim nedoumicama oko učinkovitosti pojedinih cjepiva protiv delta i novootkrivenoga omikron soja.

Europska unija je u studenom rekla da daruje i gotovo 100 milijuna doza drugorazrednog i neučinkovitog cjepiva Janssen s kojim moralno propale hrvatske zdravstvene vlasti neumoljivo nastavljaju ugrožavati živote i zdravlje građana.

Drugorazredna cjepiva

Reuters piše da je riječ o oko milijun doza cjepiva AstraZenece čija je učinkovitost u priječenju zaraze ili ozbiljnih manifestacija COVID-19 okopnila u susretu s delta sojom. Njemačka je sve osobe koje su primile adeno cjepiva – Janssen proizvođača Johnson & Johnsona i Vaxzevria proizvođača AstraZenece – odlučila docijepiti u kolovozu. Sjedinjene Države nikad nisu niti odobrile cjepivo AstraZenece već su još u travnju najavile da će donirati do 60 milijuna doza.

Treći je izvor upoznat s pošiljkama rekao da su doze stigle četiri do šest tjedana prije isteka roka valjanosti i da, uslijed zaziranja od cijepljenja, logističkih i drugih faktora nisu mogle biti pravodobno primijenjene.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanost

Izvori su naveli i da se točan broj propale količine cjepiva još uvijek utvrđuje.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

“Nigerija je učinila sve što je mogla, ali se bori s kratkim rokom trajanja cjepiva,” rekao je jedan od upućenih. “(Opskrba) je sad nepredvidljiva i oni šalju previše,” dodao je.

“Globalni fenomen”

WHO je potvrdio da je cjepivu namijenjenom Nigeriji istekao rok trajanja, ali je odbio navesti brojke. “Rasipanje cjepiva može se očekivati u bilo kojem programu imunizacije, a u kontekstu COVID-19 globalni je fenomen,” odgovorili su iz organizacije na upit Reutersa.

>>>Na krilima docjepljivanja i covid potvrda dionice Moderne lete prema Suncu

Iako je gubitak cjepiva u Nigeriji jedan od ponajvećih u dosadašnjem tijeku pandemije jer je brojka veće od zbirnih alokacija za druge zemlje u regiji, on nije neuobičajen.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Britanija je u siječnju ove godine prognozirala otpis oko 10% naručenog cjepiva. Ministar zdravstva u Francuskoj u travnju je za lokalne medije iznio podatak da je do tog mjeseca propalo 25% naručenog cjepiva AstraZenece, 20% Moderne i 7% Pfizera.

Pratite nas na Google vijestima