PolitikaPreporučeno

U Njemačkoj je niknula nova stranka koja grabi birače krajnje i mainstream desnice

Prekaljena njemačka ljevičarka znamenita po pozivima na mir u Ukrajini ovog je tjedna napustila stranku Ljevica (Die Linke) i formirala novi izdanak koji bi na nacionalnim izborima, da se održavaju danas, mogao osvojiti 14% glasova.

Sahra Wagenknecht, rođena u istočnoj Njemačkoj u 1969. godini od iranskih i njemačkih roditelja, svoju je stranku “Savezništvo Sahra Wagenknecht – razum i pravda” (BSW) inaugurirala uz zavjet “spasenja demokracije” od krajnje desnice koja se nakon početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine pretočila u glavnu političku struju.

Njezin je program ćušpajz domoljubnog konzervativnog nacionalizma, paternalističkog gospodarstva i shodne vanjske politike.

Ljevica, desnica – centralno

Ilustracije radi, ona je u posljednjim godinama kritizirala NATO i velike korporacije, pokazivala nostalgiju prema Njemačkoj Demokratskoj Republici, ali i koketirala s klasičnim desnim motivima, uključujući ograničavanje imigracije, ponovno približavanje Rusiji, osobito u kontekstu jeftinih energenata – nafte i plina – i ukidanja sankcija. Također je gorljiva kritičarka “kulture poništavanja” i “politike identiteta”.

Sve skupa je začinjeno euroskepticizmom, zvonkom kritikom odgovora na pandemiju bolesti COVID-19, uz naglasak na uvjetovanje i dokidanje sloboda. Tu su i narodnjačka i/ili građanska retorika te osuda glavnih političkih struja koje su “razvedene od običnih ljudi”.

Navedeno naizgled rezonira među značajnim dijelom njemačkih građana željnih alternativa, pa je u subotu navečer objavljena anketa Inse za list Bild am Sonntag pokazala da bi “Razum i pravda” mogli “oteti” do 4% pobornika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i 3% birača tradicionalnih konzervativaca u opoziciji.

Potpora AfD-u u aktualnoj anketi pada na 18%, a CDU/CSU-a na 27%.

Nova stranka manje utječe na dionike aktualne vlade, ili “semafor koalicije”, pa bi Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza izgubili jedan postotni bod i pali na 14%, Zeleni bi ostali na 12%, a Slobodni demokrati (FDP) bi također izgubili jedan postotni bod i potencijalno prag od 5%.

Alternativa alternativi

Prošlogodišnje uznesenje AfD-a u glavnu struju ususret izborima za Europski parlament izaziva paneuropsku zabrinutost jer podrazumijeva daljnje osipanje potpore Ukrajini i euroskepticizam koji prkosi porivima za “uvijek bližu Uniju”.

BSW po mnogim pitanjima, a osobito u kontekstu ponovno približavanja Rusiji, nije u opreci s Alternativom za Njemačku, ali za glavnu struju izvjesno predstavlja bolju alternativu u smislu postizbornog koaliranja.Povezane vijesti