Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Njemačkoj pad inflacije četvrti mjesec zaredom: Destatis

Njemačka inflacija je u ožujku ostala ispod cilja Europske središnje banke četvrti mjesec zaredom, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci sugerirajući da izrazito opuštena monetarna politika ne uspijeva potaknuti rast cijena.

S ostatkom Europske unije harmonizirane potrošačke cijene u ožujku su porasle za 1.3 posto na godišnjoj razini, mjesec prije rast je iznosio 1.5 posto, navodi dvaput korigirano izvješće njemačkog Federalnog statističkog ureda (Destatis).

Europska središnja banka (ECB) za Eurozonu cilja inflacijsku stopu blizu, ali ispod dva posto u srednjem roku.

Reuters piše da su analitičari prognozirali inflaciju od 1.6 posto, a kao glavni razlog njenog izostanka navodi manjak pritiska na cijene hrane i usluga.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Europska središnja banka je ranije ovog mjeseca promijenila kurs i odustala od planova da ‘normalizira’ monetarnu politiku. Najavljena je nova runda stvaranja novca za banke i odgoda podizanja kamatne stope do iduće godine.

Inflacija je nastavila slabjeti u čitavom euro području, umjesto očekivanih 0.7, izmjereno je 0.5 posto.

Ekonomist ING-a, Carsten Brzeski, kaže da su povećana transparentnost cijena, konkurentnost i mobilnost u uslužnom sektoru razbili tradicionalni odnos između rasta plaća i viših cijena, potiskujući inflaciju u doglednom razdoblju.

>>>Inflacija u eurozoni pala na 1.4 posto

“Nažalost, njemačko iskustvo baca sumnju na gledište ECB-a da je protočnost viših plaća na inflaciju odgođeno, a ne izbačeno s tračnica,” rekao je Brzeski.

ECB je u nastojanju da potakne inflaciju cijena (i plaća) u realnoj ekonomiji od 2015. godine kroz program “kvantitativnog popuštanja” (stvaranja/tiskanja novca) u financijski sustav ubrizgao više od 2.5 bilijuna eura.