PolitikaPreporučeno

U novoj plimi nasilja vandalizirana zgrada partijske izvještajne agencije u Hong Kongu

Policija je opalila suzavcem po u crno odjevenim prosvjednicima u Hong Kongu gdje se u subotu još jednom rasplamsalo stalnotinjajuće nasilje. Reuters javlja da su u najsnažnijoj plimi gnjeva zabilježenoj u posljednjim tjednima zapaljene postaje podzemne željeznice i vandalizirane brojne zgrade, uključujući sjedište kineske službene izvještajne agencije Xinhuae.

Službeni podaci lokalnih vlasti u četvrtak su potvrdili da je Hong Kong zaključno s rujnom uronio u prvu recesiju nakon globalne financijske krize u 2008. godini.

Sukobi su započeli u parku u središtu grada gdje je sunčano poslijepodne okupilo tisuće prosvjednika čiji građanski otpor snaži zajedno s jačanjem represije. Policija je na okupljanje odgovorila suzavcem nakon čega se gomila fragmentirala u manje skupine i krenula pustošiti ulicama išaranima bankama, poslovnim uredima i elitnim trgovinama. Gorjele su barikade od troske i jalovine, dok su dolazak vodenih topova dočekali vatreni Molotovljevi kokteli.

U detalju, nasilni prosvjednici su vatrenim bombama prekinuli i uglavnom miran prosvjed u Charter Gardenu, gdje su njihove dobrostive kolege demonstrirale umijećem origamija i izradom papirnatih ždravola. Vatrene su bile ulice ispred gradskog sjedišta međunarodnog bankarskog diva HSBC-a i  podružnice kineske središnje banke.

>>>Državno vijeće Kine donijelo direktivu o integraciji Shenzhena s Hong Kongom, Makaom

Glasnogovornik kineske partijske izvještajne agencije Xinhua u objavi na Facebooku navodi da su razbijena vrata i prozori zgrade hongkonškog sjedišta, a atrij oprljen bombama od vatre i boja. Njegov i drugi lokalni mediji diktirani iz Kine u subotu upozoravaju da je “zaustavljanje nasilja i uspostava reda” najznačajniji neposredni zadatak. Policija je pozvana da “izvrši dužnost”.

U drugim crticama, subotnji prosvjed je ponovno udario materijalne interese hongkoške podružnice Starbucksa nakon što je kćer lokalnog vlasnika licence prosvjednike osudila ispred Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

>>>Policija koristila bojno strjeljivo u Hong Kongu, jedna osoba u kritičnom stanju: VIDEO

Policija je izvijestila da su grupe maskiranih prosvjednika “nesmotreno oštećivale objekte” u lučkom dijelu grada i trgovačkoj četvrti Tsim Sha Tsui na vrhu poluotoka Kowloon gdje se s brodova orilo u znak potpore i otpora. Policija kaže da su službenici u jednom od incidenata gađani fekalijama.

Reuters navodi da građani masovno odbijaju poslušati odredbu o zabrani prekrivanja lica i da se tijekom prosvjeda mogu čuti i pozivi na neovisnost Hong Konga, što je potencijalno krvava crvena linija za Kinu.

Okidač za prosvjede u Hong Kongu je u međuvremenu odbačen prijedlog zakona koji bi dopustio izručivanje osoba suočenih s kaznenim prijavama Kini. Pobuna je poprimila šire razmjere borbe za demokratske slobode uslijed percepcije da Partija narušava autonomiju zagarantiranu nakon što je Britanija grad vratila Kini u 1997. godini.