Biznis i ekonomijaPreporučeno

U novoj rundi dobrote MacKenzie Scott daruje 4.2 milijardi dolara

Ilustracija/Peter H/Pixabay

MacKenzie Scott, bivša supruga bilijunera i glavnog izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa, nastavlja svoje upečatljivo filantropsko djelovanje darivanjem gotovo 4.2 milijardi dolara.

Scott je lani potpisala “Zavjet o darivanju” (wiki) čiji su pobornici Bill Gates i Warren Buffett te obećala da će pokloniti većinu bogatstva dobivenog nakon razvoda s Bezosom, ovih dana najbogatijim čovjekom svijeta.

>>>‘Sve dok sef ne bude prazan’: Mackenzie Scott nakon razvoda s Bezosom darovala 1.7 milijardi dolara

Ona je s riječi brzo i žustro prešla na djela pa do kraja srpnja ove godine donirala 1.7 milijardi dolara za 116 organizacija.

Altruistkinja je u utorak u objavi na Mediumu otkrila detalje o drugoj rundi darivanja za još 384 organizacije kojima će proslijediti ukupno 4.2 milijardi dolara.

“Pandemija je bila razarajuća za živote Amerikanaca koji su se već mučili,” napisala je. “Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi bili su gori i za žene, i za ljude obojene kože, i za ljude koji žive u siromaštvu. U međuvremenu, ona je znatno povećalo bogatstvo milijardera.”

Njezina objava navodi stotine primatelja novca, od zaklada preko pružatelja financijskih usluga za siromašne, do organizacija za promicanje ljudskih prava i edukatora.

Spisateljica je distribuciji pristupila ciljano i pažljivo, njezin je tim proučio 6,490 organizacija kako bi identificirao ponajbolje primatelje s izravnim i neposrednim utjecajem na zajednicu. Proces je prikupljene podatke upario sa “sugestijama i perspektivama terenskih stručnjaka, osnivača, neprofitnih lidera i dobrovoljaca s desetljećima iskustva.”

>>>Bezosu totalna kontrola nad poslovnim carstvom, MacKenzie titula treće najbogatije žene svijeta

“Mi ova duboko marljiva istraživanja ne činimo samo radi identificiranja organizacija s velikim potencijalom utjecaja, već i da bismo otvorili put netraženim i neočekivanim darovima uz puno povjerenje i bez uvjeta. Budući da je naše istraživanje temeljeno na podacima i rigorozno, naš postupak davanja može biti human i blag,” napisala je Scott koja je prema Bloombergovom indeksu milijardera trenutno 18 najbogatija osoba svijeta s imovinom vrijednom 60.7 milijardi dolara.