PolitikaPreporučeno

U Osječko-baranjskoj županiji preminule dvije prerano rođene bebe: COVID-19 | 2. svibanj

Ilustracija: Cassiopeia Arts

U osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je osam osoba među kojima i dvoje prerano rođene djece, a od testiranih 317 uzoraka u KBC-u Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze.

>>>Raste pritisak na bolnice širom Slavonije: COVID-19 | 19. travanj

Sa područja Osijeka su 24 novopozitivne osobe, šest ih je iz Čepina, četiri iz Darde, te po tri iz Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca. Po dvije novopozitivne osobe su s područja Đakova i Bilja te po jedna iz Našica, Belišća, Punitovaca, Popovca, Koške, Feričanaca, Đurđenovca, Drenja, Dalja, Erduta i Antunovca, naveo je županijski Stožer civilne zaštite.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 140 osoba. Njih 111 liječi se u KBC-u, od kojih je 32 na respiratoru. U  Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata. Tijekom posljednja 24 sata preminulo je osam osoba. Šest osoba preminulo je u dobi od 47 do 91 godine, a preminulo je i dvoje prerano rođene djece koja su uz druge teške komorbiditete imali i covid-19. Na području županije u samoizolaciji je 1 765 osoba“, stoji u priopćenju.

>>>U Osječko-baranjskoj županiji 11 umrlih, najviše u jednom danu: COVID-19 | 20. prosinac

Policijski službenici provjerili su samoinicijativno pet osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje na području Erduta. Obavili su i 100 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno kršenje mjera.

Osječki KBC o smrti dviju beba: Borili smo se danima, ali nismo uspjeli

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego poručio je u nedjelju kako je jučerašnji dan bio jedan od najtežih od početka pandemije s obzirom da je umrlo devet osoba, među kojima i dvije prerano rođene bebe za koje su se borili danima, ali ih nisu uspjeli spasiti.

“Riječ je o blizanačkoj trudnoći koja je bila dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija u trudnoći. Sama ta činjenica je dovoljna da se mogu razviti dodatne komplikacije kod tako rano rođene djece. Kod njih je dokazan i covid što je dodatno pridonijelo ovakvom ishodu“, rekao je Šego.

Dodao je kako se oni u KBC-u u ovom trenutku nalaze, prema  svim pokazateljima, na vrhuncu trećeg vala pandemije.

“Imamo 111 hospitaliziranih bolesnika, od toga 32 na respiratoru. To je nešto manje nego što smo imali u drugom valu i tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da je veliki broj osoba prebolio koronu, dio je i cijepljen, ali brojke su i dalje jako velike. Bilježimo isto što i drugi bolnički centri, a to je da se radi o nižoj starosnoj dobi bolesnika kod kojih se komplikacije razvijaju nešto brže“, naglasio je.

>>>U Zagrebu preminuo desetogodišnjak; Beroš: nije bilo propusta | COVID-19

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na koronavirus Šego je rekao da se ili radi o zarazi neposredno nakon poroda, “ili, što je vjerojatnije, u prijenosu virusa preko posteljice što nije ništa neuobičajeno. U KBC-u do sada nije bilo takvih slučajeva, ali u svijetu je zabilježeno takvih slučajeva”, dodao je.

Šegu su novinari pitali i bi li takav ishod s bebama bio i da nije bilo covida-19, uz ostale komplikacije.

“To ne mogu tvrditi, ali vrlo vjerojatno je covid značajno pridonio ovakvom  ishodu. No, radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od tisuću grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali nažalost ishod je loš”, zaključio je Šego.