PolitikaPreporučeno

U oštroj parlamentarnoj raspri Poljaci branili nacionalni suverenitet, ‘posijali sjeme razdora’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i poljski premijer Mateusz Morawiecki; Foto: Frederic Marvaux

Pučani, liberali i lijevi zastupnički klubovi  Europskog parlamenta kritizirali su u utorak odluku poljskog Ustavnog suda o primatu ustava nad europskim zakonodavstvom, dok su desni zastupnički klubovi branili tu odluku.

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke, najvećeg u Europskom parlamentu, istaknuo je u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu da su Ugovori EU-a važniji od Ustava i da “drže Uniju zajedno”.

>>>Mađarska poziva na poštivanje nacionalnog suvereniteta | vladavina prava

Desni klubovi zastupnika (ECR i ID) u Europskom parlamentu branili su odluku poljskog Ustavnog suda, pri čemu su optužili Europsku komisiju da želi suziti suverenitet država članica i da kritizira Poljsku zbog ideoloških razloga, a pridružili su im se i neovisni hrvatski europarlamentarci Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Sjeme razdora

Ranije ovoga mjeseca Ustavni sud poljske presudio je da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU-u, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije i dijela država članica. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je nakon presude da su sve odluke Suda EU-a obvezujuće za države članice i da je europsko pravo nadređeno nacionalnom, poručivši i da će Komisija koristiti sve što joj je na raspolaganju kako bi osigurala poštivanje europskog prava.

Odluka Ustavnog suda Poljske “sije razdor u Europskoj uniji”, čemu će se “posebno veseliti Vladimir Putin”, kazao je Weber.

Predsjednica kluba socijaldemokrata, zastupnica Iratxe Garcia Perez istaknula je da je presuda Ustavnog suda Poljske “stvorila krizu bez presedana”, dok je Malik Azmani iz kluba liberala “Obnovimo Europu” poručio da je konačni cilj presude napuštanje Europske unije.

Supredsjednica kluba Zelenih, nizozemska zastupnica Ska Keller poručila je poljskom premijeru da je njegova vlada “okrenula leđa slobodi medija, neovisnosti pravosuđa, manjinama i gotovo svima koji se ne uklapaju u vašu reakcionarnu ideologiji“.

>>>Poljska odbacila nadnacionalnu jurisdikciju, okinula novu egzistencijalnu krizu Unije

Francuski zastupnik Nicolas Bay iz desnog ID-a govorio je o neosnovanim optužbama protiv Poljske, dok je europske institucije optužio za subjektivnost zbog ideološkog neslaganja s poljskom nacionalno-konzervativnom vladom Prava i pravde (PiS).

“Ljevica i pučani ustali su protiv suverene države i demokratski izabrane vlasti“, kazao je.

“Proizvoljniji kriteriji”

Poljski zastupnik Ryszard Legutko iz PiS-a, koji pripada klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR), optužio je Europsku komisiju za proizvoljne kriterije u poljskom slučaju.

“Mi se zapravo ne bojimo europskog prava, nego bespravlja, tiranije većine, zlouporabe većine i olakog tumačenja ugovora u svoju korist”, kazao je.

U raspravi su sudjelovali i neovisni hrvatski zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

“Oni koji upravljaju Europskom unijom žele svoju ideologiju nametnuti svim suverenim državama, i za taj nelegitimni cilj koriste institucije Europske unije kao oružje. Jedini cilj ovog kafkijanskog procesa je svrgnuće legalno izabrane suverene vlasti i dovođenje marionetske vlade“, poručio je Kolakušić.

>>>Kolakušić u Parlamentu: EMA je ugrozila milijune ljudi, učinkovitost cjepiva je 0.5% | VIDEO

Sinčić je pak kazao da se “Bruxelles sve više miješa u poslove koji su isključiva nadležnost država članica”.

“Previše je pitanje na kojima se članice razilaze i ako se dosegne kritična točka to će biti kraj ove organizacije“, poručio je.

Morawiecki: integracija je naša sudbina

Poljski premijer Mateusz Morawiecki odbacio je u Europskom parlamentu optužbe da je poljska vlada anti-europska istaknuvši da je europska integracija “sudbina” Poljske, ali je ponovio kako je Ustav najviši zakon u Poljskoj.

“Europska integracija je naš izbor, to je naša sudbina”, poručio je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu poljski premijer.

>>>Neposlušna Mađarska suočena s odgodom isplate 7.2 milijarde bespovratnih eura | LGBT prava

Morawiecki je odbacio tvrdnje da se nacionalno-konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) sprema za “polexit” nakon što je ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU-u, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije.

“Poljska jeste i ostat će dio Europske unije. Naša je vlada dio proeuropske većine, a to ne znači da poljski građani nisu zabrinuti za budućnost Europske unije, ta je zabrinutost opravdana”, kazao je Morawiecki.

Međutim, istaknuo je da se treba usprotiviti širenju ovlasti europskih institucija koje nisu odobrile nacionalne države i građani te da je Europa upravo postala jaka zbog “ravnoteže između konkurentnosti i suradnje država”.

Obrana nacionalnih ustava

Europski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u područjima koje su EU-u delegirale države članice, istaknuo je u Morawiecki.

“Najviši zakon u Europskoj uniji je ustav neke zemlje. Ako europske institucije prekorače ili prekrše delegirane kompetencije, države članice moraju imati sredstva za reakciju”, kazao je.

“EU je snažan politički i ekonomski organizam. To je najjača, najbolje organizirana međunarodna organizacija u povijesti, ali EU nije država”, dodao je.

Napomenuo je da su ranije francuski, njemački, španjolski, danski i talijanski ustavni sudovi također donijeli odluke po kojima je Sud Europske unije prekoračio svoje ovlasti.

Tako je, primjerice, Savezni ustavni sud Njemačke osporio pravo Europske središnje banke da kupuje obveznice javnog sektora, što je prethodno odobrio Sud EU-a.

Uvjetovanje vladavine prava

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je poručila kako poljski ustavni sud nije neovisan i legitiman zbog upliva izvršne vlasti, a istu je stvar apostrofirao i čelnik pučana Manfred Weber kao razliku između poljskog i navedenih slučajeva.

Čelnica Komisije smatra da presuda poljskog ustavnog suda dovodi u pitanje neovisnost pravosuđa, što je osnova Europske unije.

>>>Izvješće Komisije o pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija u Hrvatskoj

“Dužnost Komisije je zaštita građana u Europskoj uniji gdje god živjeli”, kazala je Von der Leyen.

Komisija će zato prvo pravno dovesti u pitanje odluku poljskog ustavnog suda i postaviti pitanje uvjetovanosti poštivanja vladavine prava za korištenje sredstava iz europskih fondova.

“Poljska vlada mora objasniti kako će zaštititi novac s obzirom na presudu ustavnog suda”, poručila je.

“Dvostruki kriteriji”

Europska komisija dugo se spori s Varšavom oko poljske reforme pravosuđa, za koju tvrdi da ugrožava neovisnost sudstva. Zbog toga još nije odobren poljski plan oporavka od pandemije koronavirusa.

Morawiecki tvrdi da je riječ o dvostrukim kriterijima te da europske institucije favoriziraju stare, bogatije članice EU-a.

“Porezne oaze postoje u najbogatijim zemljama EU-a, kako je to dio zajedničkih vrijednosti?”, pitao je na plenarnoj sjednici.

>>>Pokrenut je formalni, ideološki i kulturološki postupak protiv Mađarske i Poljske | LGBT prava

U raspravi je sudjelovao i Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije, koja predsjeda Europskom unijom.

Poručio je da je “primat zakona EU-a temelj Unije” te da se time “garantira jednakost država članica” i omogućuje rješavanje sporova.

Pomirljivo je kazao da Vijeće “podrobno prati razvoj situacije s vladavinom prava u Poljskoj” i da želi “konstruktivan dijalog Komisije i Poljske koji bi doveo do približavanja pozicija”.