Biznis i ekonomijaPreporučeno

U ožujku produbljeno propadanje proizvodnih aktivnosti u europodručju | PMI

Proizvodni sektor europdoručja prošlog je mjeseca nastavio propadati uslijed opreza potrošača suočenih s inflacijom i shodnom krizom životnih troškova.

Konačni indeks menadžera nabavke (PMI) S&P Global bilježi da se aktivnost u industriju s 48.5 u veljači u ožujku spustila na 47.3, dublje ispod granice od 50 koja označava širenje ili sažimanje u promatranom sektoru.

Proizvodni PMI u zoni nerasta, ili recesije, boravi već devet mjeseci zaredom.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije

P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno

P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Proizvodnja europodručja ostaje u tegobnim vodama, s tvornicama koje izvještavaju o padu potražnje za robom jedanaesti mjesec zaredom usred uzdizanja životnih troškova, stezanja monetarne politike, prelaska na smanjenje zaliha i smanjenog samopouzdanja potrošača,” napisao je u komentaru izvještaja glavni poslovni ekonomist S&P Global, Chris WIlliamson.

>>>Neočekivani procvat, neravnoteža u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone | PMI

U sramežljivom znaku razvedrivanja pad cijena energenata i oporavak dobavnih lanaca prvi je put od “pandemičnog” srpnja 2020. godine smanjio cijene inputa.

Hlađenje cijena

Pozadinski trend je u skladu s htijenjem Europske središnje banke (ECB) da ohladi cijene koje su na prijelazu 2022. u 2023. godinu učestalo obarale povijesne rekorde i ostaju daleko iznad ciljanih 2% u srednjem roku.

“Ti se niži troškovi prelijevaju kroz sporije povećanje prodajnih cijena, što bi zauzvrat trebalo smanjiti cijene koje za robu plaćaju potrošači,” rekao je Williamson.

>>>HNB pozdravio hlađenje cijena u ožujku, dinamiku nastavka ublažavanja inflacijskih pritisaka

ECB trenutačno provodi najagresivnije stezanje monetarne politike u svojoj povijesti no inflatorni pritisci ostaju čvrsti.

Cijene u ožujku su u zoni bile 6.9% veće nego u istom mjesecu lani.

>>>ECB poskupio zaduživanje za 0.5%, prepoznao ‘povišenu razinu nesigurnosti’

Analitičari u anketama Reutersa očekuju nastavak poskupljenja novca za 25 bazna boda na sastancima ECB-a u svibnju, lipnju i srpnju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] U ožujku produbljeno propadanje proizvodnih aktivnosti u europodručju | PMI 03/04/2023 […]

Comments are closed.