Biznis i ekonomijaPreporučeno

U prosincu 2022. ‘iznimno ozbiljan’, neočekivan pad potrošnje u Njemačkoj

Vicekancelar i ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke Robert Habeck; Foto: European Council

Potrošnja u njemačkoj maloprodaji  u prosincu je iskusila neočekivani pad unatoč novogodišnjim popustima i razdoblju darivanja zrcaleći trend uočljiv širom od odgovora na rusku invaziju Ukrajine izmučene Europske unije.

>>>Potrošnja u prosincu pala unatoč novogodišnjim popustima (DZS)

Savezni statistički ured, Destatis, u utorak je izvijestio da je promet u trgovini na malo u prosincu pao za 5.3% u poredbi s mjesecom prije. O silini neočekivanog posrtanja svjedoči promašaj analitičara u anketama Reutersa koji su u konsenzusu očekivali rast za 0.2%.

Potrošnja je silovito okopnila i na godišnjoj razini, za 6.4%.

“Oštar pad prodaje u trgovini pokazuje da čak niti solidno tržište rada ne može spriječiti visoku inflaciju i nesigurnost u suzbijanju privatne potrošnje,” komentirao je lider makroekonomskih istraživanja ING-a, Carsten Brzeski.

Gubitak blagostanja

Ekonomiste i analitičare brine i činjenica da je blagdanska potrošnja posustala unatoč jednokratnoj izravnoj novčanoj pomoći osmišljenoj radi ublažavanja inflatornih pritisaka i epohalnog rasta cijena energenata koje su ususret zimi divljale uslijed odmjeravanja Zapada i Rusije.

“Naširoko citiran gubitak blagostanja također se, između ostalog, reflektira u slabijoj potrošnji. Budući da je za sad malo promjena u ovoj ključnoj dinamici, privatna će potrošnja ostati slaba,” rekao je u pratnji izvješća glavni ekonomist VP Bank, Thomas Gitzel.

>>>BDP Njemačke u Q4 2022. pao za 0.2%, utro put recesiji

“Loše raspoloženje potrošača bilo je vjesnik urušavanja potrošnje,” komentirao je Alexander Krüger, glavni ekonomist u Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. “Pad je iznimno ozbiljan, visoka inflacija postala je ubojica potrošnje.”

Promet u trgovini na malo, Destatis

Grabancijaš/Reuters

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima