Biznis i ekonomijaPreporučeno

U prvom polugodištu rast malotrgovinskog prometa od 4,4% na godišnjoj razini: DZS

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (.pdf), realni promet u trgovini na malo u lipnju 2019. porastao je na mjesečnoj i godišnjoj razini, nakon što je u svibnju prekinut niz neprekidnog rasta potrošnje koji je potrajao od rujna 2014. godine.

U prvih šest mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 4,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u lipnju 2019. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao  za 6,3% u odnosu na svibanj 2019. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 5,5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,7%.

U lipnju 2019. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 6,1%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 8,6%.

U prvih šest mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 4,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

DZS

Najveći utjecaj na porast prometa imala je prodaja u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama

U lipnju 2019. osam je od deset trgovačkih struka, na koje otpada 92,5% ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 4,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

>>>Hrvati haraju trgovinama hranom, malotrgovinski promet u travnju porastao za 4,8 posto

>>>U travnju generalni pad prometa maloprodaje, Hrvatska među predvodnicima negativnog trenda: Eurostat

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u lipnju 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s porastom prometa od 5,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,1% te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi s porastom prometa od 14,5% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2%.

Ukupan promet trgovaca na malo (odjeljak 47 NKD-a, vidi .pdf)  realno porastao na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u lipnju 2019. u odnosu na svibanj 2019. realno je porastao za 6,7%.

U odnosu na lipanj 2018. njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 7,5%, a u prvih šest mjeseci realno je porastao za 5,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše DZS.