Biznis i ekonomija

U rujnu pad malotrgovinskog prometa na mjesečnoj razini | DZS

Banana/StockSnap/Pixabay

Realni promet od trgovine na malo u rujnu 2022. pao je na mjesečnoj, a porastao na godišnjoj razini, izvijestio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Promet je u rujnu bio realno manji za 0,1% u poredbi s kolovozom.

>>>U Njemačkoj najveći pad malotrgovinskog prometa od 1994.

Promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pritom je pao za 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio manji za 2,7%.

Trgovina na malo – godišnje stope promjena izračunane iz kalendarski prilagođenih indeksa/DZS

Na godišnjoj je razini zabilježen skromni realni rast za 0.4%.

Trgovina na malo – godišnje stope promjena izračunane iz kalendarski prilagođenih indeksa/DZS

U prvih devet mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5% u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,4%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 23,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,5%, Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 21,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 17,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 16,2%.

>>>Prve naznake osjetnog usporavanja realnog gospodarskog rasta u Hrvatskoj | Ekonomski lab

Pad nominalnog prometa u rujnu 2022. na godišnjoj je razini registriran samo u Trgovini na malo internetom ili poštom gdje je okopnio za 0,6%.

Detaljnije u izvješću DZS-a.

Pratite nas na Google vijestima