PolitikaPreporučeno

U Rusiji gnjev zbog propusta, masivne pogibije vojnika u Makiivki | VIDEO

Rusija je u ponedjeljak izvijestila da su deseci njezinih regruta ubijeni u jednom od najsmrtonosnijih udara od početka rata u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane do večernjih je sati potvrdilo smrt 63 vojnika čiji su životi ugašeni u zgradi bivše strukovne škole u gradu Makiivka u Donjeckoj oblasti.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

Prema istom izvoru, objekt je pogođen s četiri projektila ispaljena iz američkog mobilnog raketnog sustava HIMARS.

Kijev istovremeno tvrdi da je broj ubijenih ruskih vojnika “u stotinama”, no ruski dužnosnici takve procjene karakteriziraju pretjeranima.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ruski punditi i vojni blogeri, od kojih mnogi uživaju pažnju stotina tisuća sljedbenika na društvenim mrežama, neposredno su snažno kritizirali odluku da se ljudstvo stacionira na istoj lokaciji gdje i streljivo iako su zapovjednici znali da je lokacija unutar dometa HIMARS-a.

>>>U Poljskoj zamor, naplaćivanje hrane i stanarine ukrajinskim izbjeglicama

Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila i o 100-postotnom uništenju svih 39 dronova koje je Rusija lansirala u trećoj uzastopnoj noći zračnih napada na civilne ciljeve u Kijevu i drugim gradovima.

Ukrajinski dužnosnici drže da je presretanja znak postojanog snaženja obrambenih sposobnosti.

“Svaka greška ima ime”

Videozapisi iz Makiivke prikazuju totalno uništenje velike zgrade od koje je ostala samo troska i jalovina.

Igor Girkin, bivši zapovjednik proruskih separatista na istoku Ukrajine znamenit po nacionalizmu u prvoj je reakciji napisao da su ubijene stotine, da bi kasnije uredio svoju objavu i rekao da njegova brojka uključuje i ranjene.

>>>‘Strijelac’ Girkin prozvao ruskog šefa obrane za ‘kriminalni nemar’, koketiranje s izdajom

Također je, uz kritiku vojnom vodstvu, naveo da su streljivo i druga oprema bili vidljivi i bez kamuflaže.

Drugi osokoljeni i u pravilu dobro informiran ruski bloger, Rybar, u objavama je naveo da je potvrđena smrt oko 70 i ranjavanje više od 100 vojnika.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

“Ono što se dogodilo u Makiivki je užasno,” napisao je Archangel Spetznaz Z, još jedan ruski vojni bloger čiju aktivnost na Telegramu prati više od 700.000 ljudi.

“Tko je došao na ideju da ljudstvo smjesti u velikom broju u jednu zgradu, gdje čak i budala razumije da će i ako gađaju topništvom biti puno ranjenih ili mrtvih?”

Zapovjednici “nisu mogli manje mariti” za streljivo skladišteno u neredu na bojnom polju. “Svaka greška ima ime,” napisao je.

>>>Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu ideju’

Moskva je prepoznala da je broj mrtvih u jednom napadu gotovo bez presedana u dosadašnjem tijeku sukoba iako u pravilu ne objavljuje podatke o poginulim vojnicima i/ili umanjuje njihov broj.

Noćni udari

Rusija je na prijelazu godine izmijenila strategiju zračnih udara koje sve češće izvodi pod okriljem noći gađajući ciljeve stotinama kilometara udaljene od bojišnice.

Njezini su projektili Ukrajinu zasuli 31. prosinca, potom su, 1. i 2. siječnja, poletjela dva vala dronova “kamikaza”.

>>>Velika tuča ruskih raketa u Ukrajini

Kijev je u ponedjeljak naveo da je uništeno svih 39 bespilotnih letjelica, uključujući 22 iznad glavnog grada.

“Sada traže rute i nekako nas pokušavaju udariti, ali njihova strategija užasa neće djelovati. Naše će se nebo pretvoriti u štit,” napisao je na Telegramu šef osoblja ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak.

Slavodobitne poruke u novoj godini emitira i predsjednik Volodimir Zelenskij.

>>>Zelenskij u Kongresu: pobijedili smo Rusiju u bitki za umove svijeta

“Neće im pomoći dronovi, rakete i sve drugo, jer mi stojimo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah,” rekao je.

Njegov ruski parnjak, Vladimir Putin, na novogodišnju je večer u govoru vojnom vrhu zavjetovao da neće biti posustajanja.

>>>Putin: naš je cilj okončati rat u Ukrajini

“Glavna je stvar sudbina Rusije,” rekao je. “Obrana otadžbine naša je sveta dužnost našim precima i potomcima. Moralna, povijesna pravednost na našoj je strani.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters