Biznis i ekonomija

U siječnju neočekivani rast industrijske proizvodnje, pad potrošnje u Njemačkoj

Vicekancelar i ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke Robert Habeck; Foto: European Council

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u siječnju je bila značajno prpošnija od očekivanja i porasla za 3.5% u poredbi s mjesecom prije, izvijestio je u srijedu nacionalni statistički ured, Destatis.

Konsenzus analitičara u anketama Reutersa bio je rast za 1.4%.

Pozitivan trend “osobito je gonjen snažnim rastom u proizvodnji elektroničke opreme … i kemikalija,” naveli su u pratnji statistike iz ureda.

U kontrastu, proizvodnja motornih vozila i dijelova za motorna vozila, kao i manufaktura farmaceutskih proizvoda nastavljaju trpjeti snažan negativan trend.

>>>2.600 otkaza u nekonkurentnom BASF-u

Podaci za siječanj oslonjeni su uz “mizerne prosinačke rezultate”, zbog čega pojedini analitičari umanjuju njihov značaj.

U znakovitijoj, dvomjesečnoj poredbi, proizvodnja je pala za 0.6%.

Resorno je ministarstvo trend pozdravilo s “opreznim optimizmom” citirajući druge pokazatelje, poput bodrenja poslovnih izgleda ili znakova popuštanja napetosti u dobavnim lancima.

“Upareno s još uvijek dobro popunjenom knjigom narudžbi, gospodarsko usporavanje na početku godine trebalo bi biti blago,” odvagnuli su iz ministarstva.

>>>U prosincu 2022. ‘iznimno ozbiljan’, neočekivan pad potrošnje u Njemačkoj

Destatis je u srijedu objavio i podatke o prometu u trgovini na malo i pritom zabilježio neočekivan pad realne potrošnje za 0.3%, nasuprot očekivanjima o njezinom rastu za 2.0%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here