PolitikaPreporučeno

U Srbiji sve više mladih protiv ulaska u Uniju: anketa

U Srbiji se više mladih protivi članstvu Srbije u Europskoj uniji nego što ga podupire, pokazali su u četvrtak  rezultati istraživanja koje je provela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Samo 21 posto ispitanih najvećeg saveznika Srbije vidi u Bruxellesu, pokazuje istraživanje.

Prema Alternativnom izvješću o položaju mladih, 38 posto ispitanika između 15 i 30 godina kaže „da“  Europskoj uniji, dok ih je 40 posto reklo „ne“, navodi portal European Western Balkans (EWB).

Naglašavajući kako “nisu samo postotci” ono što brine, EWB upozorava na činjenicu da je prije dvije godine taj odnos bio 42 naspram 32 posto u korist eurooptimista i onih koji podržavaju članstvo.

>>>Brnabić: Srbija je iskreno posvećena integracijskim reformama

Ovogodišnje izvješće donosi još negativnih trendova kada je riječ o potpori EU-u – čak 56 posto sudionika istraživanja drži da bi se u Srbiji živjelo „isto“ ili „gore“ kada bi postala članica EU, dok je u 2017. tih odgovora bilo 49 posto, dok bi se, prema mišljenju 33 posto ispitanika, Srbija u vanjskoj politici trebala osloniti na Rusiju.

Samo njih 21 posto najvećeg saveznika Srbije vidi u Bruxellesu, pokazuje istraživanje.

Istodobno, unatoč tome što smatraju da se Srbija treba okrenuti Rusiji, mladi se ne žele tamo i preseliti, jer skoro polovica ispitanika koji bi željeli napustiti Srbiju radije bi živjelo u zemljama zapadne Europe, dok bi samo pet posto njih izabralo Rusiju.

>>>Vučić: Europa je svjesna da je ovaj prostor njen prostor i neće se povući

Osim Rusije i EU, mladi žele i u SAD, zemlje regije, ali i druge dijelove svijeta, ali nijedan kraj svijeta niti kontinent nije ni blizu privlačan kao članice Europske unije, kaže za European Western Balkans generalni tajnik KOMS-a Stefan Đorđević.