Biznis i ekonomijaPreporučeno

U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije u eurozoni

Inflacija u europodručju u srpnju je osvojila nove povijesne visine iako bi vrhunac mogao biti udaljen još mjesecima i u maniri božanske komedije koincidirati s usvajanjem eura u Hrvatskoj koja bi lako mogla iskusiti šarmantnu “savršenu oluju” extra! extra! inflatornih pritisaka.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

U petak objavljeni podaci europskog statističkog ureda, Eurostata, otkrivaju da su potrošačke cijene u 19 članica eurozone s 8.6% u lipnju u srpnju skočile na 8.9%.

Inflacija rekorde postojano obara 10 mjeseci zaredom.

Propinjanje je bilo osjetno prpošnije od konsenzusa u očekivanjima analitičara koji su predviđali stagnaciju i miljama daleko od 2% koliko u srednjem roku cilja Europska središnja banka (ECB) čiji je fokus, otkad je kormilo preuzela Christine Lagarde, na klimatskim promjenama i silovanju mandata.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju, srpanj 2022./Eurostat
Kontekst

Inflaciju je u svijetu i eurozoni prvo potpirio izlazak iz covid režima, posljedični povratak potražnje uparen s remećenjem opskrbnih lanaca te dobri trendovi na američkom i europskom tržištu rada.

Već neugodni plamen potom je raspirila invazija na Ukrajinu koja je uslijed gospodarskog odmjeravanja Rusije i Zapada dodatno podbola cijene energenata, hrane, metala i široke palete roba i usluga.

>>>U srpnju novo, (ne)očekivano propinjanje inflacije u Njemačkoj

Iako cijene energije ostaju veliki čimbenik aktualnih pritisaka, aktualno izvješće Eurostata sugerira da se inflatorna očekivanja šire i ukopavaju.

Europska središnja banka (ECB) u prvoj je polovici godine više ili manje otkvačeno inzistirala da su pritisci privremeni, da bi se potom pojavila bojazan od gubitka kontrole popraćena prvim stezanjem monetarne politike u posljednjih 11 godina.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Grabancijaš je među analitičarima i kritičarima koji drže da je ECB debelo iza krivulje i da je dobrim dijelom odgovoran za kreaciju usuda čiji bi rezultat mogla biti neugodna spirala povećanja cijena i plaća popraćena gubicima radnih mjesta, odnosno gospodarski okoliš uobičajeno karakteriziran kao stagflacija.

Vjesnici

Jedan od vjesnika materijalizacije neugodnih scenarija stiže iz najsnažnijeg europskog gospodarstva, Njemačke, čiji je statistički ured u petak javio da je bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju stagnirao. Rastući broj promatrača pritom drži da je poniranje tek započelo i da bi treći i četvrti kvartali mogli biti izazovni ili čak zaključeni uranjanjem u tehničku recesiju.

>>>Scenarij ulaska Hrvatske u recesijsko europodručje sve izgledniji | PMI

ECB je tijekom objave povećanja kamata za financijski sustav jasno signalizirao da će zauzdavanje inflatornih pritisaka imati primogenituru nad održavanjem gospodarskih aktivnosti, stoga je trenutačno najizgledniji scenarij daljnje stezanje monetarne politike iako bi ono osupnulo rast.

Zagrijavanje jezgre

Da situacija izmiče kontroli svjedoči i detalj o takozvanoj temeljnoj inflaciji ili inflaciji jezgre iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i goriva. Ta je stopa u srpnju ubrzala s 4.6% na 5%.

Zagrijalo se i još uže mjerilo iz kojeg su izostavljene cijene alkohola i duhana, s 3.7% na 4.0%.

>>>Inflacija je baš poput alkoholizma | Friedmanov poučak 

U situaciji kakva se zrcali u Sjedinjenim Američkim Državama sve se događa u vremenima povijesne zaposlenosti i snažnog tržišta rada, što je također jedan od značajnih inflatornih čimbenika.

Stopa nezaposlenosti u europodručju trenutačno je na 6.6%, odnosno na najnižoj razini od njezina osnutka. Izgledno je stoga da su pritisci na plaće već u krvotoku i spremni za materijalizaciju.

Između čekića i nakovanja

Analitičari i stratezi u aktualnom i neizvjesnom trenutku predviđaju ili kalkuliraju s neuobičajeno širokom lepezom scenarija budućeg smjera monetarne politike budući da se ECB našao između čekića i nakovanja.

Banka je s jedne strane suočena s divljanjem cijena koje zahtjeva stezanje monetarne politike, dok s druge strane vreba recesija.

>>>Inflacija u lipnju na rekordnih 12,1% | DZS

Koji će od nepovoljnih scenarija prevagnuti bit će jasnije nakon ljeta, taman ususret sljedećem vijećanju ECB-a najavljenom za 8. rujna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! ext… 29/07/2022 […]

  2. […] >>>U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije … […]

  3. […] >>>U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije … […]

Comments are closed.