PreporučenoTech

‘U stvarnom svijetu’: mRNK cjepiva nakon prve doze i dva tjedna učinkovita 80% | CDC | studija

Ilustracija: Bao

Sintetička cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su razvili Pfizer Inc, BioNTech SE i Moderna Inc dva ili više tjedna nakon primjene prve doze smanjuju rizik od infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 za 80%, sugeriraju rezultati u ponedjeljak objavljene studije temeljene na “podacima iz stvarnog svijeta”.

>>>Jedna doza cjepiva Pfizera i/ili AstraZenece smanjuje hospitalizaciju starijih od 80 za 80% | PHE

Rizik se smanjio za 90% dva tjedna nakon druge doze, dodaje se u istraživanju američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koje obuhvaća gotovo 4,000 osoba u prioritetnoj skupini za cijepljenje, uključujući zdravstveno osoblje i druga visokorizična zanimanja. Rezultati su u skladu s prijašnjim kliničkim ispitivanjima i signalima da cjepiva počinju djelovati brzo nakon prve doze i da su učinkovita u sprječavanju asimptomatskih oblika bolesti.

“Odobrena mRNK cjepiva protiv COVID-19 pružila su našem zdravstvenom osoblju … i drugim neophodnim radnicima ranu i značajnu zaštitu od zaraze u stvarnome svijetu,” izjavila je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

>>>AstraZeneca korigirala učinkovitost cjepiva sa 79% na 76%

Glavne značajke mRNK cjepiva u jednom je od izvješća rezimirala Europska komisija: Cjepivo poduzećâ BioNTech/Pfizer temelji se na tehnologiji mRNK (glasnička RNK, engl. “messenger RNA”, mRNA). Ona omogućuje stanicama da stvaraju neškodljive fragmente virusnih bjelančevina, koje ljudsko tijelo upotrebljava za stvaranje imunološkog odgovora kako bi se oduprlo u slučaju kasnije zaraze prirodnim putem ili se borilo protiv bolesti. Kad osoba primi cjepivo, njezine stanice pročitaju genetske upute i stvaraju fragmente “bjelančevine šiljastih izdanaka virusa” (engl. “spike protein”), tj. bjelančevine koja se nalazi na vanjskoj površini virusa i koju virus upotrebljava za ulazak u tjelesne stanice, replikaciju i izazivanje bolesti. Imunološki sustav tu bjelančevinu potom tretira kao stranu bjelančevinu i stvara prirodnu obranu protiv nje – antitijela i T-stanice.

via Reuters