PolitikaPreporučeno

U Tiringiji razbijen tabu suradnje s njemačkom krajnjom desnicom

U Njemačkoj je upravo razbijen tabu suradnje s krajnje udesno ustrojenom strankom Alternativa za Njemačku (AfD) u potencijalno tektonskom pomaku na nacionalnoj političkoj sceni.

Konvencija je srušena nakon što je krajnja desnica u posljednjim mjesecima s margina ušetala u glavnu političku struju i postala glavna sila u saveznim pokrajinama na istoku Njemačke.

>>>Njemačka kranja desnica ulazi u glavnu struju

Stranka je dosad držana iza “vatrozida”, koketiranje a kamoli koaliranje s njezinim predstavnicma donedavno je bilo nezamislivo.

Tabu se u četvrtak urušio u Slobodnoj Državi Tiringiji gdje su Kršćanski demokrati (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel i poduzetništvu naklonjeni Slobodni demokrati zajedno s Alternativom za Njemačku nadglasali lijevu koaliciju i u proračun ugurali porezne olakšice.

>>>U Njemačkoj uhićeni nacisti koji su planirali puč, napad na Bundestag

“Ovo je najcrnji dan u mojoj dugoj parlamentarnoj karijeri,” komentirao je Bodo Ramelow, ministar predsjednik te pokrajine s oko 2.1 milijun stanovnika, uzgred izrazivši čuđenje i žaljenje što se CDU nije konzultirao s njegovom, krajnje ulijevo ustrojenom strankom Ljevica (Die Linke).

Regionalni lider CDU-a, Mario Voigt, u svojem je obrazloženju prepoznao dilemu i kršenje zabrane.

“Ne mogu dobre, značajne odluke koje pomažu obiteljima i gospodarstvu, podrediti riziku da bi krivi ljudi mogli za njih glasati,” rekao je.

Paneuropski uspon populista

Da se vremena i granice pomiču sugerira generalni uspon AfD-a.

Tirinški okrug Sonneberg prošlog je mjeseca u događaju bez presedana prvi put za upravitelja izabrao člana AfD-a.

>>>Nein znači nein: uz podršku krajnje desnice izabran premijer Tirinške dao ostavku

Kandidat krajnje desnice također se uzdigao u pokrajini Saska-Anhalt gdje je prema pisanju Reutersa iz prvog kruga izbora za ministra- predsjednika izašao na prvom mjestu i s dobrim izgledima za pobjedu u doigravanju.

Aktualne ankete pokazuju da AfD u Tiringiji uživa potporu 32% ispitanika, na prvom je ili drugom mjestu diljem istočne Njemačke gdje su građani s komunističkim nasljeđem i nižim prihodima osjetljiviji na gospodarske nevolje koje snalaze najsnažnije europsko gospodarstvo.

>>>Krah odabran za prvaka njemačke krajnje desnice u izborima za Europski parlament

Pojedina ispitivanja sugeriraju da je Alternativa izrasla u drugu političku silu na nacionalnoj razini, što izaziva bojazan da “sanitarni koridor” popušta.

Šef obavještajaca Thomas Haldenwang u lipnju je upozorio da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju ustavnopravnom poretku i demokraciji uz poziv građanima da dobro promisle za koga glasaju.

Podsjetio je da su dijelovi članstva AfD-a širili mržnju prema manjinama, antisemitske osjećaje i proruske naracije.

>>>Tisuće prosvjeduju protiv Alternative za Njemačku | VIDEO

Politička previranja u Njemačkoj znamen su šireg, paneuropskog trenda u kojem građani ususret izborima za Europski parlament odbacuju glavnu struju koja prati nadnacionalne politike izvršnog tijela Europske unije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here