Biznis i ekonomijaPreporučeno

U travnju rekordni pad industrijske proizvodnje, u autoindustriji za masivnih 74.6%: Njemačka

Njemačka industrija je u travnju zabilježila rekordni pad proizvodnje uslijed zatvaranja tvornica i utjecaja mjera za suzbijanje koronavirusa, javio je u ponedjeljak Federalni statistički ured – Destatis.

Proizvodnja je s mjeseca na mjesec pala za 17.9%, najviše od početka mjerenja u 1991. godini i više od očekivanja analitičara u anketama Reutersa koji su predviđali posrtanje za 16.0%.

Najveće smanjenje su zabilježili proizvođači Kapitalnih proizvoda (-35.3) uz frapantno oštar pad proizvodnje u automobilskoj industriji (-74.6%).

Izvan industrije, značajni pad aktivnosti u travnju je zabilježen u energetskom  (-7,2%) i građevinskom (-4.1) sektoru.

Njemačka vlada u posljednjoj reviziji očekuju pad BDP-a za 6.3% na godišnjoj razini, uz uvjet da se golemi paket pomoći gospodarstvu od 130 milijardi eura pokaže uspješnim u poticanju gospodarskih aktivnosti kroz drugi semestar.

Ministarstvo ekonomije je izvješće popratilo ocjenom da je s travnjem dodirnuto dno. “Dosegnuta je najniža točka, s postupnim ublažavanjem zaštitnih mjera i nastavkom proizvodnje u automobilskoj industriji, sada počinje ekonomski oporavak.”

Rekordni pad industrijske proizvodnje stiže nakon rekordnog pada industrijskih narudžbi te snaži očekivanja da će njemačko gospodarstvu u drugom kvartalu zabilježiti najoštriju kontrakciju od Drugog svjetskog rata.

>>>Travanjski pad industrijskih narudžbi u Njemačkoj najveći od početka mjerenja: Destatis

“Izgledno je da će se njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju smanjiti za više od 10%, što je očitovanje koje nikad prije nije zabilježeno u mirnodopskom razdoblju,” komentirao je ekonomist VP Bank grupe, Thomas Gitzel.

Njemačka vlada u posljednjoj reviziji očekuju pad BDP-a za 6.3% na godišnjoj razini, uz uvjet da se golemi paket pomoći gospodarstvu od 130 milijardi eura pokaže uspješnim u poticanju gospodarskih aktivnosti kroz drugi semestar.

>>>Francuski BDP pada za 11% na godišnjoj razini: Le Maire

Očekuje se da će kabinet privremeno umanjiti stopu PDV-a na određene proizvode, darivati više novca obiteljima s djecom i ojačati subvencije za kupnju električnih automobila. Grabancijaš je potonje neovisno potvrdio kod naših ljudi koji dugo borave u Njemačkoj i koji poručuju da su izrazito zadovoljni “poplavom novca”.